LİMON KOKUSU
"Limon ağaçlarından
bahsetmek istiyorum
son bir kez daha
Beni masalların ortasında
bırakıp giden ruhuma... "
Didem Madak
Limon Ağacı sarı meyvesi ile dikkat çekici oluşu Natürmort ( ölü doğa) Ressamlarının önemli bir deseni olmuştur. Hem sanatın hem günlük hayatın içinde yer alan limon kokulu bir yazı hazırlamak istedim.
Tablo / Juan de Zurbaran - 1640
Tarihine baktığımızda anavatanı Himalaya Dağlarının güney etekleri olan limon daha çok melez olarak Akdeniz havzasında bugünkü çeşitleriyle yetiştirilip yaygınlaşmıştır. Aynı zamanda Akdeniz iklim bölgeleriyle özdeşleşmiştir diyebiliriz. Eski Dünyadan daha sonra Kristof Colomb tarafından Yeni Dünyaya yani Amerika kıtalarına yayılmıştır. Botanik Biliminde adı Latince "Citrus" dur.
İllüstrasyon / E. Günther - 1887
Yunan mitolojisinde ölümsüzlüğün simgesi olan limonun tıpta da yaygın bir bitki olarak kullanılması tesadüf olmasa gerek. Kullanım alanı en çok mutfakta görülsede tıptan, kozmetiğe pek çok alanda kullanılır. Hem şifa deposu hem doğal temizlik maddesi olması limonu vazgeçilmez kılmıştır.
Tablo / Pierre Auguste Renoir - 1910
Türk kültüründe özel günlerde limon esanslı kolonya hediyeleşmek ve ikram edilmesi çok yaygındır. Son dönem salgın hastalıklar ile de kıymeti daha artmıştır.
Tablo / Vincent Van Gogh - 1887
Tablo / Vincent Van Gogh 1888
Van Gogh da limonun kokusuna kapılmış olmalı ki limon temalı tablolar yapmıştır. Limonun zaman içindeki renk değişimleri Van Gogh tablolarında hissediliyor. Bu eserleri, zamanın geçiciliği ve her an değişime ayak uydurma gibi anlamlandırabiliriz. Ya da yerinden edilen, dalından koparılan meyvenin küflenmesi, yalnız bırakılmasını ifade etmiş olabilir.
“KADER SİZE LİMON VERDİĞİNDE LİMONATA YAPIN”*
Tablo / Max Slevogt -1921
Limonata yapma isteği uyandıran Max Slevogt tablosu çok etkileyici öyle değil mi? Limon suyunun berraklığı ve şekerin kristal dokusuna uyumlu cam malzemeler, tablonun ışıltısını parlatmış. Ben de yaz mevsimi gelmişken yazımı küçük bir limonata tarifiyle parlatayım dedim. Şimdiden afiyet olsun!
LİMONATA TARİFİ🍋🍋🍋
▪️3 adet limon
▪️1 su bardağı şeker
▪️Taze Nane
▪️1 litre su
✔️ Limonları derin bir kapta kabuklarını rendeleyin ve üzerine şekeri ilave edip bir 15 dk'a yoğurun bir saat bekletin. Bir saat sonra kabukları soyulmuş limonların suyunu sıkın ve üzerine 1 litre suyu ilave edip şekerler eriyinceye kadar karıştırın. Süzgeç yardımı ile süzün ve buzdolabında soğumasını bekleyin.
💦 Verdiğim tarif en ekonomik olanı. Su miktarı artıkça limon sayısı ve şekeri de arttırın. Örneğin 1,5 litre ye 4 limon gibi... Lütfen limonların kalın kabuklu olmalarına dikkat edin. Kalın kabuklu değilse limon sayısı arttırılmalı ve şekerle çok iyi bir şekilde sıkı yoğrulmalı.
🌿 İsteğe göre nane ile de bekletilebilir ya da servis edilebilir.
🍹 Farklı meyveler ile de kokteyl yapılabilir.
Kaynak:
* Söz: DALE CARNEGIE
** T. C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!