III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye


" Körlüğe alıştım, Peki ya yalnızlık, ona da ister istemez alışacağım" 
José  Saramago

    Jose Saramago'nun  1995 yılında yayınlanan Körlük romanı 2008 de sinemaya uyarlanmıştı.  Distopya tarzındaki kitabın ve filmin konusunu aktarmak istiyorum;

   Beyaz bir körlüğe yakalanan insanların zamanla salgın hale gelen bu hastalıktan karantinaya alınmasını konu alır. Tüm ülkeye yayılan bu körlük hastalığıyla insanlar bambaşka bir sürece yol alır. İlk karantinaya alınan kişiler Göz Doktoru ve gördüğü halde kocasını bırakmamak için kör taklidi yapan Doktorun Karısıdır. Daha sonra bir çok kişi karantina sürecine alınır. Tüm bunların oluşması düzeni bozar ve bir takım kişiler yüzünden Doktorun Karısı karantinada cinayet işlemeye mecbur bırakılır.

  Doktor ve Karısı  

  (Mark Rufallo & Julianne Moore) 

  Körlük, 2008  

"Bugün bugündür, yarın da yarın ben bugünden sorumluyum ama kör olursam yarından sorumlu olmayacağım. Neyin sorumluluğu! Herkes gözlerini yitirmişken benim hala görmekte oluşumun getirdiği sorumluluk"

   Karantinada insanlar görmedikleri için her türlü sınırsız özgürlüğü deneyimler, başkalarının da haklarına tecavüz ederler. Hatta insanlarında bunlara karşı kayıtsız ve istekli olması büyük bir kaosa neden olur. Bir yangın sonucu karantinada olanlar hastaneden kaçarlar ve eski yaşantılarına geri dönerler. Fakat bıraktıkları hiçbir şey aynı değildir.     


    Şehir salgın yüzünden terk edilmiş, hayat durmuş. Körlüğe alışan insanlar sağlıklı oldukları zamanlardaki hayatlarını sorgularlar, yaptıkları hatalar ile yüzleşirler. 

   Bir zaman sonra karantinadan kurtulanlar, Doktorun Karısının yardımı ile yeni bir düzen kurup yaşamaya çalışır. Kısa süre sonra da ilk kör olan adamdan başlayarak sırayla yeniden görmeye başlarlar. Doktorun Karısı için ise durum tam tersi işler. Gören gözleri beyaz körlüğe yakalanmıştır.

   Körlük bir metafor olarak konu alınması aslında gönül gözlerinin körlüğünün dışavurumunu yansıtmış. Hem kitapta hem filmde içimizdeki körlüğün hala var olduğunu görmekteyiz. "Körlük" eylemlerimizin sınırı, karşımızdakilerin sınırı, özgürlüğü ve vicdanı farklı bir deneyimle bizlere yeniden hatırlatıyor.

   "Bir gelecek olup olmadığını bilmiyorum ama içinde bulunduğumuz şimdiki zamanda nasıl yaşayabileceğimizi düşünmemiz gerekiyor. Gelecek yoksa şimdiki zaman hiçbir işe yaramaz, varlığı fark edilmez bile. İnsanlık gözleri olmadan yaşamayı günün birinde başarabilir ama o zaman da insanlık olmaktan çıkacaktır" 

Jose Saramago


JOSÉ SARAMAGO / KÖRLÜK 

Roman, 1995 Nobel Edebiyat Ödüllü


İlgili Yayınlar:

Yorumlar

Yorum Gönder

Sanat İlhamlı Kalın!

ÖNE ÇIKANLAR

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

Picasso'ya Dair

SARI IŞIĞIN İZİNDE