SANATTA YARATICILIK
Var olan birikimle özgün, yenilikçi fikirler ve üretimler Yaratıcılığı tanımlar. İnsanlık tüm bu zamana kadar gelişimini yaratıcılıklarına borçludur. İlhamın peşinden merakla ve öğrenme arzusu ile sabırla devam edenler, başta sanat olmak üzere birçok alanda yaratıcılıklarını konuştururlar.
İnsan sağ ve sol beyin fonksiyonlarına sahip. Bunları incelediğimizde sol bilimsel, sağ ise sanatsal yaratıcılığın yoğun olduğu bölümdür. Her insan farklı beyin gelişimine sahip. İletişim araçlarının artması global yani bütüncül bir dünya etkileşimine doğru gitmekte. Bu da insanları daha farklı ve çeşitli pratiklere ister istemez yöneltiyor. Böylece tek bir zeka türünü geliştirmenin yeterli olmadığını biliyoruz. Gardner Çoklu Zeka Kuramı da bu zekanın çok yönlülüğüne değinir. Bu kurama göre 8 tür vardır:
- SÖZEL( DİL BİLİMSEL) ZEKA
- MANTILSAL-MATEMATİKSEL ZEKA
- SOSYAL ZEKA
- BİREYSEL ZEKA
- DOĞACI ZEKA
- MÜZİKAL ZEKA
- GÖRSEL ZEKA
- BEDENSEL ( DEVİNİMSEL) ZEKA
Örneğin; Müzikal zekaya sahip bir sanatçı doğadan ilham alarak Doğacı zekasını geliştirebilir. Bu da farklı ve özgün yani yaratıcılığı geliştirmiş olur.
Sanatçıların yaratma süreci öncesi, için bilgi ön koşuldur. Bu nedenle Temel Sanat Eğitimi almaları önemlidir. Sonrasında edindiği bilgi ve teknik ile ilhamını gerçeğe, somuta dönüştürür. Yaratım anı, tıpkı bir doğum anı gibi yorucu ve mucizevi olmalı.
" Dağlar ve denizler yaratıcılık, duyarlılık ve var olandan fazla bir ihtiyaca sahip değillerdir. Onlar ne muhtaç olduklarını ne ızdırap sahibi olduklarını ve ne de yaratabileceklerini hissederler. İnsandır yüklenen. Ne sebeple? Hissedebilen, seçebilen ve yaratabilen bir yeti sebebiyle"
Ali Şeriati
Not: Kapak fotoğrafındaki yerleştirme Sanatçı Canan Tolon'un "Hasar" adlı çalışmasına ait!
Sanat Bilgisi ile ilgili diğer yayınlar;
Harika🌺
YanıtlaSilHasar adlı çalışma çok ilginçmiş gerçekten
YanıtlaSilKesinlikle!
Sil💛
YanıtlaSil