Anti- Ego Muhalifliği Sendromu


   Son dönem psikoloji literatüründe belli davranışlar sendrom olarak yer edinmeye başladı. Anti- Ego Muhalifliği de onlardan biri. Peki bu ne demek?

   Anti- Ego Muhalifliği, kendi dışında başarı gösterenleri aşırı eleştirme ve onların başarılarında ortaya koydukları çalışmalara hem fiziki hem sözel şiddet eğilimi gösterme. Yapıcı bir eleştiri olarak değil yıkıcı bir eylem odaklı oluşu, kişiler de karşı tarafın benliğine saygı duymayı zorlaştırır. Narsisimi de barındıran bu psikolojik ruh durumu. Kişinin antipatik olarak görünmesine neden olur. Özellikle Sanatçılarda bu sendroma yakalanma oranının daha fazla olduğu kanısına varılmış.

    Kendi emeklerinin karşılığını yeterince görmemek ve kendisinden daha başarılı görülen sanatçılara odaklı bir şiddet, olumsuz  tuttum bireyin sanat yapıtlarına uyguladığı hasarla hat safhaya ulaşır.

   Bununla ilgili tedavi yöntemleri ise elbette hayatı zıt yönleri ile kabul edebilmekte ve bilinçaltında ki özgüven eksikliğini gidermede yatıyor diye biliriz. Ben merkezci tutumdan çıkmak ve dünyayı bir bütün olarak görebilmek çok önemli. Başarı amaç olmamalı. Gerçek başarı ne kadar insanı kucaklayabildiğinizde yatar. 

   Fotoğraftaki çalışma bu sendroma atıf yapmasa da bu duygu durum bozukluğunu en iyi açıklayan bir yerleştirme olarak görüyorum. Çalışma İspanya doğumlu Sanatçı Carles Santos 2008 de yaptığı yerleştirmeye ait; 

"Parçalanmış Piyano ve Renkli Fotoğraf" :

Her daim deneysel üretimlere odaklı olan Sanatçı bu çalışma ile geleneğe karşı çıkar ve yeniye odaklı yeni bir inşa için parçalanmış piyano ile dışavurur. 


"Sevgi birleştiricidir, bütünlüğü sağlar, teklik bilincini oluşturur. Korku ise ayrıştırıcıdır; bütünden uzaklaştırır. Korkularımızdan (EGO) kurtulup sevgiyle (BEN) bütünleşmemiz - Uyanış" 

Dr. Erhan Özer


Sanat Bilgisi ile ilgili diğer yayınlar:

▪️Sanat Nedir?

▪️Sanatta Estetik?

▪️Sanatta Yaratıcılık

▪️Kısaca Sanat Ekolleri

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE