ÇOCUKLARLA FELSEFE
İnsan, diğer tüm canlılardan farklı olarak düşünen varlık olarak tanımlanır. Çocukluktan yetişkinliğe her daim dış dünyanın nasıl meydana geldiği ve tüm bunların anlamını özel bir merak ile sorgular kısaca felsefe yapar. En yoğun felsefi dönemi aslında erken çocukluk dönemleridir. Çocuk yetişkinlerin bildiği en basit olay, durum ve nesneler hakkında sınırsız hatta sansürsüzce soru sorma eğilimindedir. Bunu bir oyun oynar gibi keyifle anın akışında yapar. Bu merak duygusu çevresindeki yetişkinler tarafından giderildikçe soruları daha da geliştirir. Yetişkinler tarafından kolaya kaçmak adına bazen bu soru sorma dönemleri bastırılmaya çalışılırsa; Çocuk büyüdükçe düşünmenin veya sorgulamanın yanlış ve gereksiz olduğuna kapılabilir. Ama biliyoruz ki soru sormak zeka geliştiren girişimciliği destekleyen çocuğun büyüdüğünde özgüvenli birey olmasını sağlayan çok önemli bir özelliktir.
O zaman "Erken yaşta Felsefe anlatıp filozof mu yapacağız? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Öncelikle Felsefe nedir? kısaca değinelim. Felsefe kelimesi Yunanca kökenli olup yaygın tanımla "Bilgi Sevgisi" gibi anlamlara gelir. Amaç soru sormaktır yani bilmeyi sevmek ve bilgiyi aramaktır. Bir sonuca, bir teze varmaktan ziyade her daim yolda olmak gibi düşünebilirsiniz.
Erken çocukluk dönemlerinde çocuklarda başlayan soru sorma halini çocukların meraklarını giderirken bir yandan da her daim canlı tutmayı hedefleyen, Çocuklarla Felsefe eğitim modülleri geliştirilmiştir. Felsefe, Felsefe Tarihi vs. anlatmak değil amaç. Felsefe sadece farklı ders, konu ve beceriler için öğrenmede araç olarak kullanılır. Bunlardan biri de Amerikalı Felsefeci Akademisyen Matthew Lipman'ın geliştirdiği;
⍰ P4C "Philosophy for Children"
(Çocuklar İçin Felsefe) :
❶ Eleştirel
❷ Yaratıcı
❸ Özenli
❹ İşbirlikçi
Sanat İlhamlı ⛬
Bence küçük yaşta başlanabilir. Aileler de bu konuda çaba göstermeli
YanıtlaSilGünümüzde çok güzel farkındalıklı kitaplar var tek fark anlatıcının onu çocuklarda merakını arttırarak ve soru sormasına alan açması. Okullarda derslerde bu yöntem sık kullanılsa keşke!
SilTürkiye de tek dert müfredatı yetiştirmek için ezberci eğitim modeli uygulamak 😑 İstisnalar çok az malesef