Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

Merhaba Değerli Sanat İlhamlı© okuyucuları Söyleşi köşemizin konuğu Ressam Bahar Bilici Öztürk Hanım. Kendisi Gazi Üniversitesi Lisans, Hacettepe Üniversitesi Yüksek Lisans mezunu yakın dönemde  Doktorasını aldı. Aynı zamanda Denizli de Görsel Sanatlar öğretmeni. Bir yandan da Profesyonel Görsel Sanat çalışmalarını sürdürmekte. 

Denizli de kendisiyle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Gelin Bahar Hanımı daha yakından tanıyalım...


Merhaba Bahar Hanım sizi "Uzun Bir Hikâye" serginiz ile tanımıştım. O zamandan bu yana birçok sergide yer aldınız. Peki Bahar Hanımın hikayesini yakından dinlersek neler söyler?

Bahar Bilici Öztürk: Merhaba Şeyma'cım öncelikle sürdürdüğün geniş konu çeşitliliğindeki bloğun sayesinde Denizli’ye sağladığın kültürel ve sanatsal etkileşim için çok teşekkür ederim. Geçen sene “Uzun Bir Hikâye” adlı sergime iştirakin ve ardından yaptığın pek çok sanat sohbetleri, ilgili paylaşım ve yazıların bizleri seni tanımış olmaktan dolayı hem gururlandırıyor hem de senin gibi üretken gençleri aramızda görmek bizleri umutlandırıyor bilmeni isterim. Verdiğin emek ve uğraşlar gerçekten Denizli kültür ve sanat çevresi adına çok kıymetli, seni yürekten kutlarım.

Bahar’ı aslında hepimiz tanıyoruz ya da ben öyle ümit ediyorum. İçindeki dört mevsime göre hayatın akışına dolu dizgin koşarak katılan bir sanat ve üretim sevdalısı Bahar. En azından bildim bileli öyle; yeni üretim metot ve yollarını deniyor, öğrenmeye hevesli ve çok iştahlı (bu gerçek manada da böyle sanki her lezzet denenmeli 😊) Aslında profesyonel bir öğrenci de diyebiliriz kendisi için. Tek aşamadığı ve yetişmeye çalıştığı şey ise herkes gibi karşı koyamadığı zaman. Sanki durursa bir şeyler yetişmeyecek, yeni şeyler deneyimleyemeyecek gibi …bütün coşku ve heyecanı öğrenme üzerine. O nedenle tıpkı Vivaldi’nin “Dört Mevsimi” gibi peşi sıra nefessiz yükseliyor alçalıyor niyeti kulaklarda güzel ve etkili bir tını bırakmak kanımca.

Ölü Doğa Serisi (45×45) - Bahar Bilici Öztürk, 2023


Çok teşekkür ederim bunları duymak çok mutlu etti. Sanata, sanatçılara ve Sanat İzleyicisine bir faydam oluyorsa ne mutlu. Çünkü paylaşırken bende öğreniyorum ve en kıymetliside insan kazanmak.

Sizde yoğun bir tempoda  çalışan birisiniz; İş ve Sanat hayatınız nasıl ilerliyor?

Bahar Bilici Öztürk: Birbiriyle iç içe ve ilişkili yani kol kola diyebiliriz. Bir yandan sürdürdüğüm sorumlu olduğum sanat eğitmenliği ve hiç bitmeyen deneysel sanat üretim merakı bir sarmal gibi hareket ediyor. Her öğretmen gibi öğrencilerime yetebiliyor muyum ya da işe yarıyor muyum iç sorunsalı yanı sıra çocukluğumdan bu yana hayalini kurduğum aşkı ile yandığım sanatsal eylem ve yaratımlarım istediğim düzeyde mi, elimden geleni mi yoksa daha iyisini neden yapamıyorum sorgulamalarım ile gerçek bir bedende iki kimliğimi de birlikte idame etmeye çalışıyorum. Tabii bu üst kimliklerimin altında özveriyle sürdürmeye çalıştığım annelik ve akademisyenlik de var. 

Bir masa gibi dört ayak üzerine kurulu hayatım. Bir tanesi eksik olsa bu denge ciddi anlamda bozulacak denli birbirinden sorumlu ve kritik önem taşıyor. Fakat şikâyet de etmiyorum aksine bu halin dışındaki durumu da bilmiyorum. İnsanlar nasıl tek yönlü olur nasıl tek bir alana kanalize ederler kendini çokça şaşıyorum. Benim iç dinamiğim sanırım farklı çalışıyor. O nedenle en iyi bildiğim şekilde dört nala koşuyorum hayatı😊


Ölü Doğa Serisi (45×45) - Bahar Bilici Öztürk, 2023


Bahar Hanım için Sanat nedir?

Bahar Bilici Öztürk: Sanat bence duygu ve düşüncelerin; bilinenler (sanatın temel unsur ve ilkeleri, evrensel normlar, estetik ve tarihsel işleyiş…vb.) ile bilinmeyenleri (sanatı icra etmeye çalışanın içsel yolculuğu, çocukluğu, anıları, karması, hayal ve arzuları …vb.) bir potada (sanatsal anlatım; heykel, resim, fotoğraf …vb.) mecaz, metonim ve metaforlar üzerinden göstergeler kullanarak ete kemiğe büründürmek. Yani sanatçı tam olarak yeni anlamlar ve suretler ile görünmeyeni görünür kılıyor.


Ölü Doğa Serisi (45×45) - Bahar Bilici Öztürk, 2023


İşte bu blogta ben sanal Dergi diyorum :) Sanatçının görünür kıldığı yansımanın seyircideki ifade biçimine yer vermek. Görmeyi öğrenmek, Sanatın İlhamını devam ettirmek... 

Peki, Bahar Hanım nelerden ilham alır resimlerini yaparken?

Bahar Bilici Öztürk: Bahar’ın ilham almak için pek çabası yok. Çünkü ilham hep onunla. Gittiği yerler gördüğü her şey ve dahası uçsuz bucaksız bir debi derya hep beraberinde… O kadar çok etkileşim içindeki geçmişi, çocukluğu ile, kulağında çalan TRT Radyo gündüz kuşağı, yürüdüğü yollar, ağladığı güldüğü anılar vb. imgelerden oluşan otoetnograf metafor dağarcığının yanı sıra “ben insanım” diyebilen herkesi etkileyebilecek toplumsal olaylar, sosyal adalet ve çevre sorunları, aidiyet ve kökler, yaradılış ve izafiyet gibi pek çok evrensel yaralar Bahar’ı ilham bakımından besleyen konular arasında.

Ölü Doğa Serisi (45×45) - Bahar Bilici Öztürk, 2023


Hangi teknikle resim yapıyorsunuz?

Bahar Bilici Öztürk: Aslında teknik en çok pratik yapma fırsatını bulduğum daha kolay kotarıp sürdürebildiğim metotlar arasından seçtiğim bir tercih unsuru olarak karşıma çıkıyor. Çoğunlukla iki boyutlu yüzey çalışmaları diyebiliriz. Bu bazen kâğıt bazen tuval, gençlik yıllarımda fotoğraf son zamanlarda ise tekstil ve pleksi üzerinde olabiliyor. Kullandığım boya ise hızıma hız katan avantaj sağlayan her türlü materyal diyebiliriz. Akrilik, akrilik ve gazlı kalemler, zaman zaman yağlı boya ve markerler, ara sıra da sprey ve pastel boyalar. Yani işin sırrı çalışacak olduğum konu ya da sorunsalın duygu durumuna göre şekil alıyor tekniğim ona göre de malzeme tercihim değişebiliyor.

Ölü Doğa Serisi(45×45) - Bahar Bilici Öztürk, 2023


Çok yönlü bir yanınız var. Bunlardan biri de Yazarlık. Bunu nevi şahsına münhasır bir üslupla yapıyorsunuz. "Denizli Life" dergisinde, kaleme aldığınız yazılarınızı okuduğumda teatral izlenim duyuyorum. Anlattığınız sanatçının imajına bürünüp onun gözünden bir oto portre kaleme almanız nasıl başladı?

Bahar Bilici Öztürk: Aslında çocukluğumdan beri kılıktan kılığa giriyorum; bu tek kişilik dev kadro ruhum sanırım ben 4-5 yaşlarımda başladı. Hatırlarım annem salondan gelen sese kulak kabartır ve seslenirdi; 

-"Bahar, kimle konuşuyorsun kim var yanında?" 😊 

Bu kulağa biraz ürpertici geliyorsa da bizim evin normal bir seyriydi. Ben görünmeyen dostlarımla salon masası altında küçük bir kumpanya yaratır onu sahneye koyardım. Bir kral sesiyle buyurur küçük bir prenses edasıyla kıkırdardım bazen anne olurdum bazen de bir assolist bazen küçük bir fare bazen ise bir kovboy. Tabii bu ortaokul sonra lisede arkadaş ortamlarında hicvettiğim ünlülerin taklitleri ve danslarıyla devam etti. Ardından önce okul sonra da Denizli Oda Tiyatrosu’nda kaptığım küçük rollerle güçlendi.

Üniversite de ise sanat eğitimim ile paralel sürdürdüğüm Ekin Tiyatrosu’nda sahne ve dekor üzerine çıraklığım ile beni daha da keyiflendirdi. Tabii sahneyi görselleştirebilme merakımı bir nevi ailemden gelen estetik düzenleme ve tasarım yeteneğime borçlu olduğumu söyleyebilirim. Bir de üstüne lisede eğitimini almış olduğum Moda Tasarım eklenince hele benim gibi belleğinizde iki ablanın muazzam ayna önü makyaj ve süslenme ritüelleriyle de büyümüşseniz görsel tasavvur zenginliğinizin gelişmesi çok da imkânsız sayılmaz. 😊

Tabii editörlüğünü Binnur Olcay Türkan’ın yaptığı Denizli Life Kültür Sanat ve Magazin Dergisi boyutuna bağlamamız gerekirse dergideki mizansene dayalı köşe yazılarım aracılığıyla bir şekilde oynamaya ara verdiğim oyunuma yeniden dönmüş oldum. Kendimi bildim bileli yazı yazmayı, anlatmayı hep çok sevdim;

"Kathe Kollwitz", Denizli Life Dergisi 


Bana tek bir anlatım aracı kullanmak hep yetersiz gelmiştir. Bu dergi ile içimde yatan pek çok aslan gün yüzüne çıkmış oldu diyebiliriz. Kaleme aldığım kadın sanatçılara dönüşebilme serüvenimin hareket noktası ise klişe bir anlatımla da olsa her birinde benden bir parça bulmuş olmam. Kiminin özlemi kiminin çaresizliği kiminin kavgası kiminin aşkı kiminin cesareti kiminin çocuksuluğu bana beni hatırlatan öğeler taşıyordu. O nedenle her konu edindiğim kişi okuduğum çalıştığım biri olmasından öteye geçip beni anı tazelemeye davet ediyordu. Tabii bu kaos ortamı tek bir bedende yoğrulup sanatsal bir vizör ile de yorumlandığında çok daha zengin ve dramatik bir hal aldı.

Denizli Life Dergisi, Bahar Bilici Öztürk 


Bu konuda en büyük destekçim yeni medya sanatçı ve tasarımcısı Levent Kalkan. Onunla artık konuşmadan anlaşabilir hale gelmek de ayrıca mutluluk verici. İşinde son derece profesyonel ve yenilikçi olması bu çalışmaların ardını daha da sürprizli kılmaya yetiyor. Tabii “yaz da ne yazarsan yaz yeter ki sen yaz biz okuyalım” mottosuyla beni dize getiren editörüm Binnur hanıma da bana inandığı için ayrıca teşekkür ederim.

 Denizli Life, "Ben Abramovic" Bahar Bilici Öztürk 


 Denizli Life Dergisi, Bahar Bilici Öztürk 


Bugün de "Denge" adlı karma serginizdeyiz. Denge‘nin sizde karşılığı nedir?

Bahar Bilici Öztürk: Denge biliyorsunuz ki farklı güç ve disiplinlerin birbirleriyle bir bütün olabilmesi üzerine bir matematiktir. Bunun mümkün olabilmesi için tüm başların boynunu tek paydada eğmesi bir düzlemde buluşması gerekir. Bu içinde bulunduğumuz çağda pek de mümkün değil hani. Malum herkes çok iyi herkes çok bilge. 😊 Ama ne önde ne geride kalıp güçleri bütün sarfında birleştirebilmek için bir araya gelmek ise yürek ister çok da mütevazilik. İşte biz de böyle bir araya geldik diye düşünüyorum. 

Sahip olduğumuz yeti ve artılar bizi buluştururken aynı zamanda da sadeleşti, yok oldu, geriye sadece sanat yapmayı seven bir grup dost kaldı ve tabi birde izleyiciler ile paylaşılan eşsiz eserler.

"Denge Sergisi" Bahar Bilici Öztürk 


 En çok tanışmayı istediğiniz sanatçılar kim ya da kimler? 

Bahar Bilici Öztürk: Aslında ilk aklıma gelen Da Vinci oldu; çok yönlü kişiliği ile bitmek bilmez merak dolu araştırmaları neredeyse her bilim ve sanat dalında kendini göstermiş. 15. yy’den bu yana geçerliğini ve önemini koruyor olması onun ne kadar da özel biri olduğunun göstergesi. Ve gençlere de hala iyi bir örnek. Onca çaba ve imkansızlığa karşın yılmadan yoluna devam etmesi, öğrenme aşkı ile maddi bir çıkar gütmeden doğruyu, güzeli, estetiği bulabilmek uğruna daima sorgulamayı sürdürmesi pek çok üzerinde ölü toprağı olan gencin sahip olduğu yaşam enerjisinin kat ve kat üstünde. Rahmetli biraz deli biraz dahi bir adammış malum devam edebilmek sebat edebilmek pek de akıllı işi değil. O nedenle kendisinin önünde saygıyla eğiliyorum. Düşünün ki öleli 6.YY'ı geçmiş, hala fikirleriniz ilk günkü gibi şaşırtmaya devam ediyor. Daha ne olsun beden ölmüş ama eserleri bugüne kadar gelmiş. Muazzam ve hayran olunası.


Arayış & 6 Şubat, Bahar Bilici Öztürk
 ( Tekstil üzerine karışık teknik, 50×150) 

Da Vinci'yi çok güzel yorumladınız bende şimdi tekrardan hayran kaldım. Bazı insanlar gerçekten bu dünyada  sonsuzluğu yakalamış. Bu kişilerin biz insanlara daha çok ilham vereceği kesin.

Bizde şuan Bahar Hanımdan ilham alıyoruz, Mayıs ayı ve adınız gibi Bahar esintili bir sohbet oldu; renkli, neşeli ve samimi... 

Bahar'ın rengi ne olurdu?

Bahar Bilici Öztürk: Bahar’ın rengi en çok ona yakıştırılan ilkbahar renkleri canlı yeşiller, enerjik turuncular, sarılar…ama bana sorarsanız sayısız renkten oluşan bir tayf bana yakışır. Tam benlik işte kimseyi hiçbir rengi aman gücendirmeyeyim hesabı; her renk tam da benim rengim diyebilirim.

Yeni projeleriniz var mı?

Bahar Bilici Öztürk: Proje çok; tam artık biraz dinleneyim dediğim yerden yenisi ekleniyor. Öğrenme ve deneyimleme coşkum neticesinde enerjimin ve sağlığımın yettiği yere kadar koşmaya devam. Küçük bir özet geçecek olursak kişisel ve grup sergileri var… ulusal ve uluslararası platformda yer alacağım sanatsal proje ve planlamalar içindeyim. Bir kitap belki …dergi için yeni karakter analizleri, makaleler, yeni deneysel resim çalışmaları, sanatsal ve edebi okumalar. Bakalım zaman neler gösterecek; bir de spontane gelişen koşturmalara da bir parça kredi ayırmıyor değilim. Hayırlısı😊

Sanat İlhamlı okuyucularına neler söylemek istersiniz son olarak?

Bahar Bilici Öztürk: Sanat ilhamlı okuyucuları çok özel bir kitle bunun kıymetini bilsinler derim. Ayrıca bana da sayfanızda yer ayırmanız büyük incelik. Yeniden teşekkürü bir borç bilirim.

Ben kendi adıma ve okuyucularım adına çok teşekkür ederim. Yeni projelerinizde başarılar dilerim. Sizin gibi bir Akademisyen, Eğitimci, Yazar ve Ressama yer vermekten onur duydum. İlhamınız ve başarılarınız daim olsun! 

Bahar Bilici Öztürk ile birlikte 



Sanatçı Bahar Bilici Öztürk Instagram: @biliciozturkbahart

Denizlilifemagazin.com ve Instagram: @denizlilifedergi  

Sanatçı Levent Kalkan: @leoni_abstract

Bahar Bilici Öztürk ile ilgili diğer yayınlar:

Yorumlar

  1. Tuğba İmançlı23 Mayıs, 2023

    Selamlar;
    söyleşileriniz ve içerik ayrıntılarınız bence Denizlide sanat için ve bu coğrafyanın barındırdığı sanatçılar için bir kazanım olacak..
    Bizler içinde haber alma olanağı !

    Dilerim geniş kitlelere ulaşarak sanat için doğru adres haline gelme yolunda hızla ilerlersiniz 🙋🏻‍♀️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir temenni. Var olun destekleriniz çok kıymetli, teşekkür ederim Tuğba Hanım🙏💛🌿

      Sil

Yorum Gönder

Sanat İlhamlı Kalın!

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

SARI IŞIĞIN İZİNDE