KISACA SANAT EKOLLERİ
5-Romantizim:
Kuralları, ölçüleri ve formları sınırlayan, çizgileri yok sayma ve daha çok Sanatçının iç dünyasını yöneldiği bir akım.
Francisco de Goya
6-Realizim (Gerçekçilik) :
Gözlemci ve nesnel verilere dayanan tarafsız olma çabası.
Osman Hamdi Bey "Kaplumbağa Terbiyecisi"
7-Empresyonizm( İzlenimcilik):
Ressam Cloude Monet'in katıldığı 1874'deki Paris Karma sergisinde katalog rsmi olarak İzlenim- Gün Doğumu adlı tablosunun kullanılması akıma adını vermiştir., Doğadaki izlenimleri takip etmek amacındalar. Doğadaki ışık günün belli anlarında farklı yansımalar ve renkler ile görünür işte sanatçı anın tanığı olarak onu yansıtmalıdır.
8-Fovizm:
1905 de bir grup Fransız ressamın Paris'te açtıkları sergi, çarpıcı ve hırçın çalışmalarıyla izleyenlerin fovlar yani vahşi, yırtıcı anlamında demelerine neden olur. Canlı renkler, perspektif yoktur, figürler özellikle deforme olmuştur.
9-Kübizm:
Bir konuda farklı açıların bir nevi kolajı gibi görünen desenler ve figürler geometrik bir düzenle yerleştirildiği için Kübik denilmiştir.
10-Fütürizm (Gelecekçilik) :
20. yüzyılda İtalya da Kübizme karşı olarak ortaya çıkar. Andaki hareketi değil akılda kalanı yansıtırlar. Her şey değişkendir bu yüzden amaç iç dünyanın hareketini yansıtmaktır.
Umberto Boccioni
11-Ekspresyonizm (Dışa Vurumculuk):
20.yüzyılında Kuzey Avrupa da ortaya çıktı. Neyi ifade edeceğini kendisi belirleyen Sanatçılarca benimsenmiştir. Duyguları, heyecanları ve en gizli kalmış duyguların dışavurumunu görürüz bu akımda.
Fransa'da ortaya çıkan bu akıma figürsüz sanatta denilir. Duyguların dışa yansıması soyut desenler ile aktarılır. Renk ve ışık kullanılarak taklitten uzak bir anlayışı vardır.
Vasily Kandinsky, “Kompozisyon VII”
13-Metafizik:
Fütürizime karşı olarak 1917 de ortaya çıkmıştır. Akılı, mantığı reddeder. Amaç fizik ötesi görünmeyeni göstermektir.
Giorgio de Chirico
14-Dadaizm:
Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında toplumda oluşan politik, psikolojik ve ekonomik yapıya karşı olarak ortaya çıkar. Savaş karşıtıdır. Dikkat çekme amaçlı metal, tahta, mermer, gazete kağıtları gibi çok farklı materyaller ile hazırlanan sanat üretimleri oluşturdular. Kural tanımazlar ve Avrupa Sanatına eleştiri getirmişlerdir.
15-Sürrealim (Gerçeküstücülük) :
1924 de Paris de ortaya çıkmıştır. Estetik kaygı dan uzaktır. İnsanın bilinç altının resmini yaparlar. Akıl ve mantığı, dış dünyanın sahip olduğu dini, ahlaki ve ulusal değerlerini göz ardı eder. Yalnız insan ve onun iç dünyasının sembolleri var. Örneğin rüyalar gibi...
Salvador Dali
16-Minimalizm:
1960'lar da sadelik ön planda olarak nesnenin sembolik anlamlarını en aza indirme görülür. Endüstri ürünlerinin sade ve az renk ile yansıtıldığı bir akım.
7-Pop Art:
1950'ler de İngiltere de ortaya çıkar. İkinci Dünya Savaşı sırasında değişen toplumda tüketim araçlarının estetik kazandığı reklam, afişler, sinema dünyası gibi alanlarda toplumun algısını etkilemek.
Andy Warhol "Aundrey Hepburn"
8-Op Art:
Optik resim olarak da bilinir. 1960'larda kendini gösteren bu akımda göz yanıltması, soyut ve siyah - beyaz renklerin kullanıldığını görüyoruz.
MC Ester
19-Kavramsal Sanat:
İnsanları gündemle ilgili soru sormaya ve şaşırtmaya yönelik bir çağrıştırıcı matoforlar ile kendini gösterdiği bu akımda slogan ve sözlerin de yoğun kullanıldığını görmekteyiz.
Sanat Bilgisi ile ilgili diğer yayınlar;
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!