Erzurum Resimleri / Nurullah Polat


   Emekli öğretmen ve Ressam Nurullah Polat'ın İstanbul Kartal Belediyesi Fuaye salonundaki "Erzurum Resimleri" sergisi Mart 2022 de ziyaretçi ile buluştu.
     
    1947 Erzurum doğumlu sanatçı 1967 Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen okulundan mezun. Mudanya Resim Atölyesi Derneği üyesi olan Nurullah Polat, Bursa'daki atölyesinde Sanat üretmeye devam ediyor.

   "Erzurum'u görmeyenler tanımak için, 
Bilenler hasret gidermek için sergimde buluşalım"
 
dediği  sergisinde sulu boya tekniği kullanmış. Erzurum'un hem tarihi hem de doğal güzelliklerini naif ve güzel kompozisyonlar ile resmetmiş. Ayrıca tablolarında açıklamalı  bilgilerde yer alıyor. Bende o  bilgileri sizlerle paylaşmaya çalıştım.
   
    Kurtuluş Savaşı öncesi Erzurum Kongresi gibi ülke kaderini değiştiren bu şehri günümüz izlenimleri ile buyurun seyredelim... 




  Erzurum Kongre Binası

"Erzurum Kongre Binası 1867 yılında yapılmıştır. 1877- 1878 Osmanlı - Rus savaşlarında sonra Ermeni Mıgırdış Sansaryan tarafından 1831 yılında bu bina Ermeni Lisesi ve Sanayi Mektebi olarak kurulmuştur. Mustafa Kemal ATATÜRK Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Daha sonra Havza- Amasya - Tokat- Sivas - Erzincan üzerinden 3 Temmuz 1919 günü Erzurum'a geldi. 23 Temmuz 1919 da bu binada Erzurum Kongresi'nde başkanlık yaptı. 7 Ağustos 1919'da  sona eren kongrede alınan kararlar milletimizin kurtuluşunu ve Cumhuriyetimizin doğuşunu sağladı. Uzun yıllar Atatürk Yapı Meslek Lisesi olarak kullanılan bina şu anda Güzel Sanatlar Lisesi ve Müze olarak hizmet vermektedir."




Gazi Mustafa Kemal Atatürk 




Atatürk Evi 

"Bina 1890 yıllarında eski Erzurum evleri tipinde yapılmış bir konaktır. 1918 yılında Vali Konağı olarak kullanılan bu bina Erzurum Kongresi çalışmaları sırasında Atatürk ve arkadaşlarına tahsil edilmiştir. Cumhuriyetin ilanında sonra 30 Eylül 1924 yılında Erzurum'a ikinci kez gelen Atatürk'e Erzurumlular bu evi hediye etmişlerdir. Atatürk'ün ölümünden sonra çocuk esirgeme kurumuna verilen ev 1984 yılında Kültür Bakanlığına devredilerek Atatürk Evi olarak düzenlenmiştir." 




Kara Fatma 

" Fatma Seher Ersen 1888 yılında Erzurum da doğdu. 1919 yılında milis müfreze komutanı olarak batı cephesine atandı. I. - II. İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesinde görev aldı. Bursa'nın Yunan işgalinden kurtulmasında  çok büyük bir rol aldı. Savaşın ardından üsteğmen olarak emekli oldu. Kara Fatma 2 Temmuz 1955 yılında 67 yaşında hayatına veda etmiştir."




Erzurum Kalesi




 
Erzurum Gar Binası 

" 1937 yılında temeli atılan Cumhuriyet dönemi erken yapılarından olan Erzurum Gar Binası 1939 yılında kullanmaya başlanmıştır. Neo Klasik üslubu ile kesme taştan yapılmış bir yapıdır. Gar binasında yerli ve yabancı turistlere demiryolu nostaljisi yaşatan Türkiye'nin ikinci demiryolları Müzesi bulunmaktadır. Demiryollarının Erzurum'a ulaşması ile çevre illere ulaşım kolaylığı nedeniyle şehrin gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır. "













 
Rüstem Paşa Bedesteni (Taşhan) 

" Bu bedesten Osmanlı mimarisini yansıtan en güzel örneklerinden birisidir. 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman sadrazam olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. İki katlı olan bina günümüzde Oltu taşı satıcılarının çarşısıdır." 




Erzurum Lisesi

" 1889 yılında Erzurum idadisi adı ile kurulup tüm bölgeye parasız yatılı eğitim vermeye başlamıştır. İlk mezunlarını 1895 yılında vermiştir. Bugüne kadar dört ayrı binada eğitim ve öğretimine devam eden Lise bir çok kişileri mezun etmiştir. Bugünkü lise binası Vali Haşim İşcan zamanında İzmirli Müteaddit, Mühendis İsmail Hakkı Bey tarafından 1920-1939 yıllarında yapılmıştır. "







Cirit Oyunu




Erzurum Çifte Minareli Medrese 

" 13. Yüzyıl sonlarına doğru yaptırıldığı kabul edilen bir Selçuklu eseridir. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun tarafından yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir. 4. Murat tarafından tamir ettirilmiş ve bir süre tophane olarak kullanılmıştır. 1942-1967 yıllarında Erzurum Müzesi günümüzde ise müze ve sergi salonu olarak hizmet vermektedir. "




Narman Peri Bacaları

" Erzurum - Ardahan yolu üzerinde Narman ilçesinde bulunan 3 milyon yıl önce oluşumuna başladığı düşünülen peri bacaları vadi yamaçlarından son sularının ve rüzgar tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla oluşmuştur. Renklerinin kırmızı olması nedeniyle bölge halkı buraya kırmızı periler diyarı demektir. "




Erzurum Palandöken Kayak Merkezi 




 Habip Baba Türbesi

" Habip Baba 19.yüzyıl mutasavvıflarındandır. Aslen Hindistanlı olup Buhara Müftüsü babası ile birlikte Bitlis'e gelmiştir. Burada yetişip Kamil bir veli olduktan önce Şam'a sonra Erzurum'a gelerek burada İrşad ile meşgul olmuştur. 1947 yılında hakkın rahmetine kavuşmuştur. "




Uzundere Öşvank Kilisesi




İspir Kalesi




Oltu Çayı




Oltu Kalesi




Üç Kümbetler

" Anadolu Selçuklu mezar yapılarının en güzel örneklerinden olan üç kümbetlerin en büyüğü Emir Saltuk'a ait olduğu ve 12. veya 13.yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Diğer kümbetler hakkında fazla bilgi olmamakla beraber 1.yüzyılda yapıldıkları tahmin edilmektedir. Mimari açıdan çok mükemmel olan Üç Kümbetler şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. "




Tortum Şelalesi 

" Erzurum İl sınırları içerisinde geçen Tortum Çayı üzerinde bulunan 48 metre yüksekliğe ve 21 metre genişliğe sahip doğal güzelliklerinden biridir. Dünyanın en büyük 3. Şelalesi... "




Umudum Köyü İlkokulu ( Erzurum) 

Nurullah Polat okuduğu İlkokuludur ve aynı zamanda bu sergi okulun yararına düzenlenmiştir. 



Ressam Nurullah Polat (Otoportresi) 

Instagram sosyal medya hesabı:



Not: Fotoğraflara tıklayarak yakından bakabilirsiniz! 

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

Picasso'ya Dair

SARI IŞIĞIN İZİNDE