ÇEMBERİMDE GÜL OYA
Çağan Irmak'ın efsane dizisi Çemberimde Gül Oya (2004-2005) oyuncu kadrosunda yer alan oyuncular;
Selda Akkor, Işıl Yücesoy, Suzan Aksoy, Şerif Sezer, Özge Özberk, Mehmet Ali Nuroğlu, Melisa Sözen...
Dizi yayınlandığında ortaokulda idim. O yaşlarda birisi için 70'li yıllar bildiğim dönemler değil. Haliyle Türkiye'nin o dönemleri bende çok merak uyandırmıştı. Erken yaşlarda izlediğim bu dizi beni büyüten bir diziydi diyebilirim.
Dizi 1970'li yıllara götürürken aynı anda günümüze değiniyordu. Tarih dizilerden, filmlerden öğrenilmez. Ama bu dizinin farkı her tarzda insanın hayatına dokunan ve insanları anlamaya çalışan bir yanı vardı.
Madam Niki'nin konağı dört aileye yuva olmuştu. Mehmet ile Yurdanur'un üniversite de başlayan aşkları, Yurdanur'un babasının siyasi farklardan dolayı karşı çıkmasına rağmen devam edecektir. Yurdanur babasının tüm zenginliğini bırakıp Mehmet ile Madam Niki'nin konağında sıfırdan bir hayata başlar.
Anne yüreği işte Sema Hanım eşi Dinçer Beye rağmen kızını hiç yalnız bırakmaz. Çünkü o da bu duruma üzülse de içten içe kızının cesur ve güçlü duruşunun etkisine kapılır. İnsan vazgeçtiği şeyler için güçlü nedeni varsa o yola girmeli. Hayat yaşanmadan bilinmediği gibi denemeden de bilinmez. Mehmet ile Yurdanur'un evliliği birçok sınavdan geçse de her daim içlerindeki sevgi onları ayakta tutacaktır.
Dizinin günümüz sahnelerine baktığımızda Mehmet ile Yurdanur'un kızları Feriha büyümüş ama çağının getirdiği serbest bir hayatı tercih eder. Bu yüzden annesi ile mesafeli bir ilişkisi vardır. Bu mesafe bir dergi ajansında çalışan Feriha'nın 70'li yıllara dair hazırlaması gereken bir yazı dizisi ile değişecektir. Çünkü o dönemlere dair tek tanığı annesidir. Başlarda bu bir zorunluluk gibi gelse de anne kız zamanla birbirine yakınlaşır.
Feriha (Melisa Sözen)
Feriha o yıllardaki gençliğin düşünceleri, hayalleri uğruna göğüs gerdikleri sorunları dinledikçe, çağının gençliğini ve başta kendisini sorgulamaya başlar. Aynı durum Yurdanur içinde geçerli. Bu farklı zamanlardaki paralel aktarılan senaryo eski ve yeni kuşak çatışmasını da ele alıyor. Geçmiş ve geleceğin barıştırıldığı dizi 40 bölümden oluşmakta.
Yurdanur (Selda Akkor)
1970'li yılların İstanbul'una ve Türkiye'sine yolculuk yapmak isteyenler için mutlaka öneririm. Ve yazımı beni en çok etkileyen sahnelerinden biri olan, Yurdanur'un gençliğinde öğretmenlik yaptığı okul çıkışındaki sözleri ile noktalıyorum...
Dizi yayınlanırken orta ikinci sınıfa gidiyordum. Gerçekten o yaşta bile beni fazlasıyla etkileyen bir dizi olmuştu. Hala da bu derece kaliteli, anlam yüklü bir dizi gelemedi. Her karakter için onların ağzından paylaştığınız yazılar da ayrı bir tat katmış paylaşımınıza. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilMerhabalar çok teşekkür ederim Semih Bey, bana küçük yaşta kattıkları unutulmaz. Sözleri aktarma dan o duyguyu vermem zordu. Türkiye'ye yi kucaklayan böyle diziler umarım artar. Çok teşekkür ederim ilginize, yorumunuza
SilDizi yayinlandiginda tam ortaokul son ve yeni liseye başlamıştım.dönem dizilerinin ilkidir ama ilk olduğu için çok özeldir.küçük Kara balık ve Samed bahrengiyi kesfetmeme ve çok sevmeme sebeb olmuştur.başka türlü bir şey istediğimi ve istememiz gerektiğini, küçük kara balığın sözünü tuttuğunu,hayallerimizen vazgeçmemiz gerektiğini bize hatırlatan bu diziyi ve müziklerini hiç unutmayacağım
YanıtlaSilAynı dönemlerde izlemişiz. Dediğiniz gibi beni de çok etkilemişti. Küçük Kara Balık'ı sevmeme ve büyüklerin dünyasının çok farklı olduğunu, eski İstanbul ve Türkiye'ye dair çok şey öğrenip erken olgunlaşmamı sağladı. Kitap gibiydi her açıdan dizi. Bu dizinin hayranları olarak kolay kolay her diziyi sevebileceğimizi düşünmüyorum. 🌟
Sil💛
YanıtlaSil