Kahve Kokusu


"... Verin elinizi kahve kokulu sahillere..."
Turgut Uyar


   Kahvenin egzotik dokusu tüm dünyayı etkileyen ve dünyada en çok tüketilen meyveler arasında. Bende bir kahve tiryakisi olarak kahvenin kokusunu takip ederek sırrını keşfe çıktım. 


Jean - Baptiste Debret / 1818


    Kahve ağacı her daim yeşil kalan, geniş ve kalın yapraklı bir yapıdadır. Beyaz çiçeklerinin yuvarlak ve kırmızı meyveye dönüşmesiyle başlar kahve hasadı. Sırrı ise içinde saklıdır. Her küçük meyvenin içinde bulunan iki adet çekirdeğin kavrulup, öğütülmesi ve ardından suyla demlenmesi ile kahve içime hazırlanır. 


Candido Portinari / 1940


  Kahve kimilerine göre Yemen'de Sufiler  tarafından tesadüfen, kimlerine göre de Etiyopyalı çoban Kaldi ( Khaldi) ile bulunduğu söylenir. Ama orta Afrika'dan  yayıldığı çoğu kaynaklarca kabul görmüştür. 


Kahve Keyfi, Pera Müzesi 


   Kahve asıl ününü Osmanlı İmparatorluğu zamanında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşar. Saraya getirilen kahve çok sevilir. O dönemde kahve pişirilmesi ve sunumu "Kahvecibaşı" adlı görevli memurların işiydi. Daha sonra İstanbul da ilk kahve dükkanlarının açılmasıyla halkında büyük ilgi gösterdiği bir içecek olur. Saray dışına kahvehanelerin çıkışıyla sosyal tabakada bir kahve kültürü gelişir. 

   Kahvehaneler, kahvenin pişirip servis edildiği mekanlar dışında insanların sohbet edip sosyalleştiği yerler haline gelmiştir. Bu sohbetler alelade olmazdı. Bilim, Edebiyat, Siyaset gibi bilgi birikimi yüksek kişilerce yapılırdı. İnsanlar bu bilgili kişilerden bir şeyler öğrenebilmek adına bu mekanlara ilgiyi arttırmıştır. Aynı zamanda eğlence alanlarına da dönüşen kahvehaneler, şehirlerin en canlı sosyalleşme mekanları olmuştur. 

    İstanbul'a gelen kahvenin farklı pişirilme tarzı onu Türk kahvesi olarak anılmasını sağlar. Türk kahvesi ev hanımlarınca da öğrenilir ve toplumda önemli bir ihtiyaç halini alır. Kız isteme, bayramlar gibi özel günlerde Türk kahvesi ikram etmek günümüze kadar önemli bir gelenek halini almıştır. 
   
    İstanbul’da ünü yayılan kahve tüketimi Avrupa'ya oradan da yeni keşfedilen Amerika kıtasına yayılmıştır. 


Louis - Mardin Bonnet / 1778


   17. Yüzyıl da Avrupa'nın tamamını saran kahve kokusu, kafe olarak hizmet veren mekanlarda tüketilir. Özellikle İtalya da farklı kahve çeşitleri ile meşhurdur. Barista olarak kahve servisi yapılan dükkanlarda, hızlı ve kolay yapımı espresso ile süt ve köpük birleşimi cappuccino birçok ülkede sevilerek İtalya dışına da yayılmıştır. 

   Bunların dışında kahvenin birçok ülkede farklı tatlarda ve tekniklerle tüketimi yapılmaktadır. Daha çok tropikal iklim kuşakları çevresinde üretimi yapılsa da daha çok Avrupa ve Amerika'daki tüketimi ile ön sıralardadır. 


Willy Jaeckel / 1912
 

  Görüldüğü gibi kahve doğduğu topraklardan uzakta farklı kültürlerden birçok farklı çeşitte  üretilmektedir. İnsanoğlunun her coğrafyada farklı kültürlere büründüğü gibi kahve de gittiği yere bağlı olarak farklı kültürlere bürünmüş.



Theokyolab Coffee Roastery, İstanbul 


  Kahve uzun soluklu bir konu mümkün olduğunca amacım sizleri sıkmadan hafızanızda kahve kokulu keyifli bir tat bırakmaktı. Kahvenin her türlüsünü seven biri olarak en çok tercihimi sade ve şekersizden yana kullanırım. Mekan tercihlerinde butik ve minimalist kahve dükkanları olur. 

  Peki sizler kahvenizi en çok nasıl ve nerede alırsınız? Yorumlarınızı bekliyorum...

Yorumlar

  1. Kendimle kaldığım zamanlarda, kitap kokusu, kalem hışırtısı olan zamanlarda…❤️❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ve bende öyleyim, katılıyorum

      Sil
  2. Yazınız harika olmuş, başarılar diliyorum 🤲

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Sanat İlhamlı Kalın!

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE