Kahve Kokusu
"... Verin elinizi kahve kokulu sahillere..."
Turgut Uyar
Kahvenin egzotik dokusu tüm dünyayı etkileyen ve dünyada en çok tüketilen meyveler arasında. Bende bir kahve tiryakisi olarak kahvenin kokusunu takip ederek sırrını keşfe çıktım.
Kahve ağacı her daim yeşil kalan, geniş ve kalın yapraklı bir yapıdadır. Beyaz çiçeklerinin yuvarlak ve kırmızı meyveye dönüşmesiyle başlar kahve hasadı. Sırrı ise içinde saklıdır. Her küçük meyvenin içinde bulunan iki adet çekirdeğin kavrulup, öğütülmesi ve ardından suyla demlenmesi ile kahve içime hazırlanır.
Kahve kimilerine göre Yemen'de Sufiler tarafından tesadüfen, kimlerine göre de Etiyopyalı çoban Kaldi ( Khaldi) ile bulunduğu söylenir. Ama orta Afrika'dan yayıldığı çoğu kaynaklarca kabul görmüştür.
Kahve Keyfi, Pera Müzesi
Kahve asıl ününü Osmanlı İmparatorluğu zamanında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşar. Saraya getirilen kahve çok sevilir. O dönemde kahve pişirilmesi ve sunumu "Kahvecibaşı" adlı görevli memurların işiydi. Daha sonra İstanbul da ilk kahve dükkanlarının açılmasıyla halkında büyük ilgi gösterdiği bir içecek olur. Saray dışına kahvehanelerin çıkışıyla sosyal tabakada bir kahve kültürü gelişir.
Kahvehaneler, kahvenin pişirip servis edildiği mekanlar dışında insanların sohbet edip sosyalleştiği yerler haline gelmiştir. Bu sohbetler alelade olmazdı. Bilim, Edebiyat, Siyaset gibi bilgi birikimi yüksek kişilerce yapılırdı. İnsanlar bu bilgili kişilerden bir şeyler öğrenebilmek adına bu mekanlara ilgiyi arttırmıştır. Aynı zamanda eğlence alanlarına da dönüşen kahvehaneler, şehirlerin en canlı sosyalleşme mekanları olmuştur.
İstanbul'a gelen kahvenin farklı pişirilme tarzı onu Türk kahvesi olarak anılmasını sağlar. Türk kahvesi ev hanımlarınca da öğrenilir ve toplumda önemli bir ihtiyaç halini alır. Kız isteme, bayramlar gibi özel günlerde Türk kahvesi ikram etmek günümüze kadar önemli bir gelenek halini almıştır.
İstanbul’da ünü yayılan kahve tüketimi Avrupa'ya oradan da yeni keşfedilen Amerika kıtasına yayılmıştır.
Louis - Mardin Bonnet / 1778
17. Yüzyıl da Avrupa'nın tamamını saran kahve kokusu, kafe olarak hizmet veren mekanlarda tüketilir. Özellikle İtalya da farklı kahve çeşitleri ile meşhurdur. Barista olarak kahve servisi yapılan dükkanlarda, hızlı ve kolay yapımı espresso ile süt ve köpük birleşimi cappuccino birçok ülkede sevilerek İtalya dışına da yayılmıştır.
Bunların dışında kahvenin birçok ülkede farklı tatlarda ve tekniklerle tüketimi yapılmaktadır. Daha çok tropikal iklim kuşakları çevresinde üretimi yapılsa da daha çok Avrupa ve Amerika'daki tüketimi ile ön sıralardadır.
Görüldüğü gibi kahve doğduğu topraklardan uzakta farklı kültürlerden birçok farklı çeşitte üretilmektedir. İnsanoğlunun her coğrafyada farklı kültürlere büründüğü gibi kahve de gittiği yere bağlı olarak farklı kültürlere bürünmüş.
Theokyolab Coffee Roastery, İstanbul
Kahve uzun soluklu bir konu mümkün olduğunca amacım sizleri sıkmadan hafızanızda kahve kokulu keyifli bir tat bırakmaktı. Kahvenin her türlüsünü seven biri olarak en çok tercihimi sade ve şekersizden yana kullanırım. Mekan tercihlerinde butik ve minimalist kahve dükkanları olur.
Peki sizler kahvenizi en çok nasıl ve nerede alırsınız? Yorumlarınızı bekliyorum...
Kendimle kaldığım zamanlarda, kitap kokusu, kalem hışırtısı olan zamanlarda…❤️❤️
YanıtlaSilTeşekkür ederim ve bende öyleyim, katılıyorum
SilYazınız harika olmuş, başarılar diliyorum 🤲
YanıtlaSilTeşekkür ederim 🙏
Silyanında bir de doyulmaz sohbet olsa….
SilEvet Harika olur :)
Sil