Kürk Mantolu Madonna

Yazar: Sabahattin Ali

Roman Konusu



    Raif Bey hastalanınca iş arkadaşı onu ziyarete gider. Ve ona kendi özel hayatıyla ilgili bir defter verir. Raif Bey ailesi tarafından Almanya'ya eğitim için gider. Ama katıldığı bir sergide kürk mantolu kadının resmine hayran olur. O kadının ressamın kendisi olduğunu öğrenir ve keman çalarak hayatını geçindiren resmin sahibi Maria Purder ile karşılaşır. Birbirlerine delicesine aşık olurlar. 
 
    Raif Beyin babası bir zaman sonra hastalanınca Türkiye'ye döner. Babası ölen Raif Bey sık sık mektuplaştığı Maria için Türkiye'de yaşayacakları evi hazırlar. Maria son mektubunda Raif' e bir süprizi olduğunu söyler. Ve uzun bir süre mektup yollamaz. Raif insanlara olan güvenini kaybetmiştir. İçe dönük, sakin sadece etrafındaki insanlar için yaşayan bir adam haline gelir.

    Bir gün Berlin'de tanıştığı Frav Van Tiedemann adında bir kadınla tanışır. Kadının yanında küçük bir kız vardır. Birlikte trenle Bagdat'a giderken Türkiye'de mola vermişlerdir. Maria'nın on yıl önce öldüğünü ve Raif Türkiye'ye dönmeden önce hamile kaldığını öğrenir. Babasının kim olduğunu saklamıştır. Öldüğünde kızını Tiedemann'a emanet etmiştir. Vedalaştıktan sona kadının yanındaki kızın kendi kızı olduğunu anlar. Maria'nın sürprizinin  kızı olduğunu anlar.  Yıllarca Raif Bey kendini terk edilmiş hissettiği için büyük bir pişmanlık  duyar. Kızı şimdi babasının yaşadığını bilmeden hayatına devam edecektir. 

Yorum:

Hayatımızdaki önyargıların tüm yaşantımızı çok farklı yere sürüklediğinin en iyi örneklerini romanına aksettiren yazar, önemli mesajlar vermekte. Bu sebeple hayat pişmanlıklar yaşamak için çok kısa. Hangi yöne bakıp yön çizdiğimizin farkında olalım.

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE