Osman Hamdi Bey ve Sanatı


      Sanatçı mı doğulur olunur mu? Sorusuna doğulur cevabını vereceğimiz isim Osman Hamdi Bey. 30 Aralık 1842 de doğan Sanatçı, iyi bir eğitim görmüştür. 1860 da eğitim için Paris'e gönderilir. Resim yapmaya tutkusu onu her daim meraklı kılmıştır ve Gustave Boulanger'in resim derslerine katılmıştır. İstanbul'a dönünce çeşitli Devlet kademelerinde görev yaptıktan sonra 1878 de istifa eder. Amacı daha fazla Sanat üretmek. 

     1881 de Müze-i Hümayun'a müdür oldu. O zamanlar Çinili Köşk olan binayı düzenleyip daha büyük zaman uygun bir müze binası yapılmasını istedi. Bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi onun hazırladığı bir proje ile 1891 de hizmete başlar. Anadoludaki birçok Arkeolojik kazı alanlarını belirleyip başlattı. Daha sonra 1882 de açılan Güzel Sanatlar okulu Sanayi-i Nefise Mektebi müdürlüğüne getirildi. Okul Avrupa tarzı örnek alınarak eğitim veriyordu. Kişisel sergileri Londra, Berlin, Paris de sergilenen Osman Hamdi Bey yaşamı boyunca sanata hizmet edip kendinden sonrakilere büyük ilham kaynağı olmuştur. 

     Resimlerinde yaşadığı dönemin tüm farklı mekanlarını tasvir etmiştir. Kullandığı renkler ve ince detaylar bir oryantalist izlenimi edinebilir. Ne var ki Oryantalistlerin hayal dünyalarındaki bir Orta doğu kompozisyonları varken. Osman Hamdi Bey de ise realist bir yaklaşım söz konusu. Dışardan değil içeriden yaşayan birinin akışta ki gözlemlerinin izdüşümü, gerçek, sahici ve büyüleyici. 

        24 şubat 1910 da vefat eden Sanatçımız ın kabristanı, Eskihisar (Kocaeli) dadır.


Osman Hamdi Bey'in Bazı Eserleri


İki Müzisyen Kız, 1880


Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, 1880



Kökenoğlu Rıza Efendi, 1871


Pembe Başlıklı Kız, 1904


Kaplumbağa Terbiyecisi 


Kokona Despina, 1906


Kuran Okuyan Hoca 


Cami, 1870


Vazoda Çiçekler, 1876


Arzuhalci




Koleksiyonlar: Pera Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi 


Sanat İlhamlı ⛬

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE