Yaşasın Cumhuriyet

                     

     Türkiye'de Cumhuriyet 29 Ekim 1923 yılında ilan edildi. 2023 yılında 100. yılını kutluyoruz. Tam bir asrı geri de bıraktık.

  "Yaşasın Cumhuriyet / Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları" adıyla İş Sanat, İstanbul ve Ankara'daki Türkiye İş Bankası Müzelerinde bir sergi gerçekleştiriyor. 

      Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'nda yenilen tarafta olması. Avrupa da ki yenen devletleri durdurmadı ve Anadolu topraklarına tekrar saldırdı. Türk Milleti için ise Milli Mücadele dönemi başlamış oldu. Bu dönemin kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. 

     Sanayi Devriminden sonra dünya ekonomik hayatına geç kalınması yepyeni bir sistemin oluşmasını gerekli kıldı. Halkın yönetimi ele geçirmesi ile Teokratik yapıdan laik, demokratik ve modern yani zamanın her türlü gelişmelerine ayak uyduran bir devlet oldu. Bunu Atatürk dönemine baktığımızda çok rahat görebiliyoruz. Tam on beş yıl Dünya'ya örnek bir kalkınma hareketini oluşturdu. Ama ilk zamanlarda öncelik her alanda bağımsızlık sağlamaktı. Lozan Konferansı Barış Antlaşması (20 Kasım - 24 Temmuz 1923) Türkiye için bağımsızlığının Dünyaya ispatladığı çok önemli süreçti. Daha sonra ülke için de birçok İnkılap yapıldı. 

     Yeni Türk Alfabesi, Eğitim - Öğretimin birleştirilmesi (Tevhid-i Tetrisat), temel ihtiyaç maddeleri için fabrikalar kurulması. Demiryolu, Deniz Yolu, Hava yolunda Milli Egemenliğin sağlanıp, yabancı şirketlere son verilmesi gibi her alanda çok yönlü hızlı girişimler yapılmıştır. 

     Türkiye'nin ilk bankası olan İş Bankası gibi ardından Sümerbank, Etibank gibi birçok bankanın destekleri ile maden, dokuma, şeker, un maddelerinin üretimi sağlandı. Dışa bağımlılığı azaltmak, çiftçileri daha verimli ve modern teknikler ile toprağı işlediği bir tarım İnkılabı gerçekleştirmek. Uzman Mühendisler yetiştirmek adına Üniversitesi ve Enstitüsü bölümleri açmak, uzun vadeli yatırımlarla sermayesi olan iş adamlarıyla devletin işbirliğini görüyoruz. 

     New York- Wall Street'in çökmesiyle 1929 Ekonomik Buhranının tüm Dünyayı etkilemesi sonucu çok büyük bir çöküntü içine giren devletler oldu. Tabi ki Türkiye'de henüz yeni bir devlet iken bu durumdan daha az etkilenmiştir. Yerli üretimin özel sektör yerine devlet eliyle yapılması, ekonomide Devletçilik politikasının faydalarını göstermiştir ve dünyayı da bu ekonomik model etkilemiştir. 

     Tüm bu on beş yıllık Cumhuriyetin kurulma ve devletin her alanda kalkınma faaliyetlerine ilk elden tanıklık ve destek sağlanan Türkiye İş Bankası'nın böyle kapsamlı, zengin arşivli, adeta ziyaretçilere Cumhuriyetin ilk yıllarının heyecanını o anki gibi yaşayan bir sergi olmuş. Bir Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak mutlaka öğrencilerin bu kitap gibi sergiyi ziyaret etmelerini öneriyorum.

Yaşasın Cumhuriyet!

Sergiden birkaç detay fotoğraf ⛶


Lozan Barış Konferansı'na katılan karikatüristler Emery Kelen ile Alois Derso imzalı Lozan İllüstrasyonu


1 Kasım 1928 Yeni Türk Alfabesinin  Kabulü

               
Fransa' da düzenlenen Uluslararası Dekoratif Sanatlar ve Modern Endüstri sergisinde Uluslararası Jüri Ödülü HAMİYET HULUSİ hanıma verilen sertifika, 1925
(Cumhur Sönmez Koleksiyonu) 


1925 Aşar vergisinin kaldırılması, Tarım İnkılabı 


1 Temmuz 1926 Kabotaş Kanunu kabulü
 (Türk Karasularının Millileşmesi ve Bağımsızlık kazanması) 



Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, 31 Mayıs 1927


Türk Hava Yolları, 20 Mayıs 1933

"İstikbal Göklerdedir!"

 Mustafa Kemal Atatürk 


1929 Wall Street  Ekonomik Buhranı ile ilgili Dönemin Gazeteleri


Eskişehir Şeker Fabrikası Hatırası Şekerlik, 5 Aralık 1933


Mustafa Kemal Atatürk 


Türkiye İş Bankası Müzesi 





Sanat İlhamlı ⛬

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE