KOKUNUN TARİHİ

      Fransız Tarihçi Alain Corbin, "Le Miasme et la Jonquille: L'odorat et L'imaginare social XVIII' - XIX' Siècles" (Miyasma ile Fulya: Koku ve Toplumsal İmgelem 18.-19.Yüzyıllar) adlı eseri; tarihi başka bir açıdan ele alıyor. Farklı bilgiler edinmek için hayli ilginç bir kitap. Üstelik her türlü kokuya hazırlıklı olun!

      İlk bölümdeki kimsayal süreçten sonra kokunun toplumdaki statüsü, siyasi yansımaları, şehir imajı ve insanların koku üzerindeki bakışları dahil, temizlik alışkanlıklarından sağlık üzerine geniş bir yelpazeden örneklerle (daha çok Fransa ve Avrupa özelinde kalsada) Fransa'nın ve Avrupa’nın bu koku algısına olan geçmişini derin ve akıcı bir şekilde aktarmış.


"Koku alma duyusu, mikroplardan arınmaya ilişkin rüya ve yeni tahammülsüzlükler hakkında oldukça bilgilendiricidir; dışkının amansız geri dönüşünü, lağım destanlarını, kadının kutsallaştırılmasını, bitlikilerin simgesel ifadelerini diğer duyular içerisinde en iyi koku açıklamaktadır. Çağdaş tarihin büyük olaylarının yeniden yorumlamasını zorunlu kılmaktadır. Bu büyük olaylar da, narsizmin yükselişi, özel alanlara doğru kapanma, ilkel rahatsızlığın yıkılması, büyük topluluklar halinde birlikte yaşama karşı olan tahammülsüzlüktür. " Alain Corbin 


Kaynak Kitap:

Kokunun Tarihi, Miyasma ile Fulya: Koku ve Toplumsal İmgelem 18. - 19.Yüzyıllar /Alain Corbin / Doğu Batı Yayınları 


Sanat İlhamlı ⛬

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

ÇOCUKLARLA FELSEFE

Maziden Atiye ZEYTİNKÖY

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Ömür Eke ile Söyleşi