MEHMET AKİF ERSOY HATIRA EVİ
12 Mart 2021 tarihinde yani İstikbal Marşı'nın 100.yıl dönümünde Mısır Apartmanı'nın 4.katı Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi olarak müzeye dönüştürüldü. Ama sizlere müzeden bahsetmeden önce Mısır Apartmanı'a değinmek istiyorum.
Mısır Apartmanı İstanbul /Beyoğlu İstikbal Caddesi' nde 1910 yılında tamamlanmış bir aile konağı olarak Osmanlı devlet adamı Mısırlı Abbas Halim Paşa ve ailesine aittir. Görkemli oluşu zamanın ruhunu taşıyan izler yine Art Nouveau mimari üslupla Mimar Housep Aznavur tarafından yapılmıştır. Abbas Halim Paşa Sanata yaptığı destekler ile tanınır. Konağında bir çok sanatçı yaşamıştır. Daha sonra apartmana dönüştürülen bina da Şair Mithat Cemal Kuntay'ın yaşadığı ve vefat ettiği. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dişçisi Sami Günzberg'inde burada muayenesini bulunmasından dolayı Atatürk'ün de bu binayı ziyaret ettiği bilinmektedir. Yani dönemi itibari ile tanınmış bir çok insanın uğradığı bir mekan.
İçi de dışı gibi etkileyici ve görkemli. Geniş mermer kaplı merdivenleri ile ferah bir girişe sahip. Halen ofis, Galeri gibi amaçlarla da apartman olarak kullanılıyor. Dış cepheden çektiğim fotoğrafta mümkün olduğunca tabela ve afişlerden uzak tutmaya çalışarak bir kare yakalamaya çalıştım. Apartman girişi çok yoğun bir görsel reklam afiş ve tabelalarla doluydu. Daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi tarihi binaların yapısını bozmadan görüntü kirliliği oluşturmadan bina ile uyumlu düzenlemeler yapılması en büyük beklentim.
( Yazımı merak edenler için: "ZAMANIN RUHU / 1897 İstanbul" tıklayabilirsiniz)
Mehmet Akif de Abbas Halim Paşa ile arkadaştır. Ayrıca Paşanın çocuklarına öğretmenlik yapmıştır. Mısır Apartmanı'da da çok kez misafir olarak kalmıştır.
Mehmet Akif hastalığı dolayısı ile tedavi için geldiği İstanbul da altı ay sonra 27 Aralık 1936 yılında Mısır Apartmanı 13.dairesinde vefat etmiştir. Türk toplumuna armağan ettiği İstikbal Marşı' mız apartmanın ilk girişine yerleştirilmiştir. Birlik, beraberliğimiz için yazılmış ve Kurtuluş Savaşı sırasında askerimize moral olmuş böyle bir Marş için hiçbir maddi karşılık almamıştır.
Ana salon da İstiklal Marşı özgün hali Osmanlıca ve Türkçe olarak yer almakta. Bazı ona ait mektuplar, el yazması notlar, kişisel eşyaları ve aile fotoğrafları bulunuyor.
Müze haftanın her günü 09:00-19.30 saatleri arasında herkese ücretsiz ziyarete açıktır.
Yazımı Mehmet Akif Ersoy'un Safahat adlı eserinden çok beğendiğim iki beyiti ile
bitiriyorum:
"Ye’s öyle bataktır ki; düşersen boğulursun.
Ümîde sarıl sımsıkı, seyret ne olursun!"
Not: Fotoğraflara tıklayıp yakından bakabilirsiniz!
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!