Kısaca Arkeoloji ?
Arkeoloji, eski medeniyetleri maddi buluntular ile araştıran kazı veya eskinin bilimidir. Höyükler, Tümülüsler, Mezarlıklar, Akropoller, Mağaralar, göler, sualtı kalıntıları ve nehir yatakları gibi yerler araştırma alanlarıdır.
- Prehistorya: İnsanın ortaya çıkışı ve alet kullanımı
- Protohistorya: Meyal alet ve yazı kullanımı
- Tarihsel Arkeoloji
gibi bölümlere ayrılır.
Tarihsel olarak geçmişi Rönesans ile başlatılır. İlk bilimsel öncüleri Fransız Caylus ve Alman Winckelmann. Daha sonra sistematik çalışmanın temellerini ise Alman Bilimci Müller ortaya koydu. Örneğin Champolion 1822 Mısır hiyeroglif yazısını çözdü. 1846 Rawlinson Mezopotamya çivi yazısını çözdü.
Türkiye de ise Osman Hamdi Bey ile Arkeoloji çalışmaları başladı. Lübnan Say'da da İskender Lahtini buldu. Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurucusudur. Böylece ilk Türk Çağdaş Müzeciliğin öncüsü olmuştur.
Arkeoloji Tarih, Coğrafya, Filoloji ve Antropoloji gibi birçok Bilimle etkileşim halindedir. Arkeolojinin günümüze kazandırdığı eserler müzeler de sergilenmekte. Tarihi birinci elden deneyimleme olanağını biz izleyicilere sunar. Her geçen gün teknolojik desteklerinde artması ile bu alanın önemi artmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!