Mezopotamya Sanatı

Sümer Çivi Yazısı


     "İki Irmak arası" anlamına gelen Mezopotamya bölgesi bugün, Orta Doğu'da Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki bölgeyi kapsar. Milattan Önce bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlar; 

  • Sümerler 
  • Babiller (Amurlular)
  • Akadlar
  • Elamlar 
  • Asurlular

      Tarih Çağlarının başlaması Yazının kullanılmasıyla başlar. Buna da öncülük eden Sümer Medeniyetidir. Her Bilim ve Sanat insanlığın ihtiyacından türeyip bugünkü şeklini almıştır. Çivi yazısıda ticaret kayıt sistemi olarak tasarlanıp daha sonra bir yazı diline ve edebiyata dönüşür. Sümerlerin Gılgamış, Yaratılış ve Tufan destanları edebi sanatın önemli ilk kaynaklarıdır. 

Babil Kulesi (Tasvir), Pieter Brueghel (1563)


     Babiller, döneminde Kral II. Nebukadnezar (MÖ. 605 - 562) eşi Amyitis'in uzak memleket özleminini dindirmek adına yaptırdığı yüksek ve bahçeli yapı olan. Babilin Asma Bahçeleri, mimari şaheser olarak anılmakta. Birçok ressama ilham kaynağı olmuştur. Kalıntıları henüz elimizde olmasada Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul ediliyor (UNESCO tarafından).

     Asurlar, savaş ve av sahnelerini Nemrut Dağındaki heykellerle tavsvir etmişlerdir. Bu da heykel sanatındaki yeteneklerini gösterir.  Aynı zamanda dünyanın ilk kütüphanesi başkent Ninova da inşa edilir. 

     Akadlar,  Kral Sargon dönemi rölyefler sanat tarihi açısından önemlidir. 

      Elamlar, ise Maden ve Seramik Sanatında ürünler ortaya koymuşlardır.

      Mezopotamya Bereketli Hilal olarak ifade edilen yerdedir. Birçok kültürün geçiş güzergahında bir köprü görmüştür. Çok fazla savaşlara tanık olmuş. Ve buyüzden sanat açısından değerli eserlerin çoğu günümüze gelememiştir. 

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE