Yogini Gülçin Dural ile Söyleşi


Merhaba Gülçin Hanım sizi tanıyorum ama bir de Sanat İlhamlı okuyucuları için bize kendinizden bahseder misiniz?

Gülçin Dural: Merhaba Şeyma, ben Gülçin Dural Yoga Eğitmeniyim. 40 yaşındayım ve aynı zamanda anneyim. 16 yaşında bir kızım var.


Yogini olmaya nasıl karar verdiniz?

Gülçin Dural: Spor benim hayatım da hep oldu. Uzun yıllar pilates yaptım. Pandemi süreciydi bir gün Instagram da önüme bir video düştü. Bir hamak yoga videosuydu. Çok ilgimi çekmişti. Bunu araştırdım ve önce hamak yoga ile başladım. Sonra Hamak Yoğa Eğitmenliğini aldım. Bir şeyler dönüşmeye başlamıştı içimde ruhumda sonra Yoga Felsefesini öğrenmek istedim. Asıl yolculuğum böyle başladı diyebilirim. 

Yaşadığım dönüşümlerden sonra Yogini olmaya karar verdim. Çünkü bir şeyler benim ruhuma çok iyi geliyordu... 

Hamak Yoga ile Gülçin Dural 


Hangi eğitmenlerden ders aldınız? Eğitim süreçleriniz nasıl geçti?

Gülçin Dural: Hamak yoga eğitimi İstanbul Nuve Yoga da Gayatri hocamdan aldım. Aslında burada oldu kırılma noktam. Tam burada başladı yolculuğum. Bundan sonra Temel Yoga Eğitimi almaya karar tam olarak verdim.

Temel Yoga Eğitimimde Çetin Çetintaş ve Serra Sağra Hocamdan aldım. Kırklareli Kioo Retreat Center da 1 ay inziva şeklinde gerçekleşti. O süreç çok yorucu ama bir o kadar dönüştürücü geçti. Yaşadığım çok güzel bir süreçti. Oradan ayrıldığımda çok daha güçlü, farkındalığım yüksekti. Kendimle kaldığım, kendim için ayırdığım en kıymetli zamanlardı. İyi ki orada olmayı seçmişim.

Gülçin Dural ve Hocası Çetin Çetintaş 


Türkiye de duayen isimler olarak görülen eğitmenlerden ders almanız çok güzel. Doğru başlangıçlar bu iş için güçlü motivasyon sağlıyor gibi geliyor bana... Peki! Yoga hayatınızda neleri değiştirdi?

Gülçin Dural: Yoga ile tüm hayatım değişti. Öncelikle gücümün farkına vardım. Hayata bakışım, hayatın içinde kaybolmayışım en kıymetlisi kendimi sevmeyi öğrendim ben orada. Çünkü orada kendimle kalabildiğim çok kıymetli çok değerli anlar yaşadım. Zaten yoga yolculuğu insanın kendine yolculuğuydu.

Orada kendi değerimin çok farkına vardım. Hayatın akışında ne yaşarsam yaşayayım daha dik durmayı öğrendim. Ve teslimiyeti birçok kes deneyimledim. 


Gülçin Dural ve Hamak Yoga Performansı 


Yoga için bir sanat diyebilir miyiz?

Gülçin Dural: Yoga elbette bir sanat. Yoga bir yolculuk sonu olmayan. İnsanın kendine yolculuğu. İnsanların duygularını, düşüncelerini, ruhunu, zihnini, bedenini dönüştürebileceği bence büyülü bir yolculuk.


Yoga' ya hiç başlamamış ama merak edenlere neler tavsiye edersiniz?

Gülçin Dural: Hayatın akışında kaybolmuş o kadar çok ruh var ki! Hep bir telaş hep bir koşturma içerisindeyiz. Bedenini ruhunu hiç duymuyorsun neye ihtiyacın var bilmiyorsun. Eğer gerçekten kendinle bağ kurmak, kendini sevmek kendini duymak istiyorsan kendinle bu yolculuğa çıkmalısın.

Yoga aslında hayatta huzuru deneyimlediğin bir alan. Kendi gücünü o kadar çok eline alıyorsun ki zaten akıştasın ve teslimiyettesin. Bu yüzden hayatın kolaylaşıp bir çok şeyin içinden geçebiliyorsun.


Bende yakın zamanda Yoga Asana pratikleri ile tanıştım. Kısa bir süre de bile olsa çok keyifli yüksek farkındalık yaşattı. Umarım devam edebilirim. İçine girince anlıyor insan bir performans sanatı adeta... Yoga dışında da uzmanlık alanlarınız var biraz onlardan bahsetsek?

Gülçin Dural: Yoga dışında Reiki Enerji sistemleri ile ilgili uzmanlıklarım var. Bunların eğitmenliğini de yapıyorum. Çok meraklıyım bu tür Spiritüel konular beni içine çekiyor. Enerjilerin gücüne çok inanıyorum. Bu sebeple bu konularda öğrenip araştırmalar yaptım. Hayatın bir çok alanında kendim ve yakınlarım için de bu sistemi kullanıyorum.


Sizden Reiki uyumlaması almıştım. Ve ilk bu deneyimi sizle yaşadım. O süreçte bedenim ve ruhum ayrıymış gibi bir his ve fiziksel hastalık durumum vardı. Reiki şifası ile gün içinde rahatladım. Ve devamında derin bir huşu ve güven duygusu sardı. Tabi ki dediğiniz pratikleri tekrar ettim. Merak edenler için de bahsedeyim. Şükür enerjinde kalmak. Bu da bana iyi gelen şeylere odağımı daha çok vermek ile gelişti. Bol bol su içmek... Zihnimiz yani odağımız dışında fiziksel bedenimizi de neyle beslediğimiz çok önemli. İyi ki bu yolculukları seçmişsiniz Gülçin Hanım✧

İnsanın varlığı bir sanat ve ben bir çok konuğuma soruyorum; "Sanat" sizin yorumunuzla nedir?

Gülçin Dural: Sanat bence bir yoldur. İnsanların duygularını, düşüncelerini bazen fiziksel bazen ruhsal ama bir şekilde ortaya çıkarttığı başka insanlara ilham olan bir kavramdır.

 

Yaşamınızda ilham veren Sanatçılar var mı?

Gülçin Dural: Evet benimde bu Yoga yolculuğumda kendime örnek aldığım sanatçılar var. Öğretmenlerim Çetin Çetintaş ve Serra Sağra. Yoga yolculukları beni çok etkilemişti. Hayatlarında yaşadıkları dönüşümler, binlerce insanlara dokunup insanların yolunu güzelleştiriyorlar. Bence hayatlarını da kolaylaştırıyorlar, ben inanıyorum...

Kendi hayatımda da deneyimledim bunu. Eğer gerçekten istersen bunu başarabiliyorsun. O yüzden hep onları örnek alıp ilerliyorum. Ve hep bu yolda olmaya niyet ediyorum.


Farkındalık için listenizdeki en baş üç kitabı bizlerle paylaşsanız bunlar neler olurdu?

Gülçin Dural: Enerjilerin gücüne çok inanıyorum. Çünkü hangi enerjideysen onu yaratıyorsun hayatında. İlk tavsiye edebileceğim kitap Rezonans Kanunu! 

İkinci kitapta şu olabilir; ağzından çıkan her şey söz bence büyü. Ne düşündüğün ne söylediğin çok önemli. Bu şekilde yaratım yapıyorsun ve hayatında geleceğini bu şekilde yaratıyorsun. O yüzden bu kitap benim hayatım da dönüm noktası olmuştu; Dört Anlaşma!

Üçüncü olarak da şimdi bu anda olabilmemiz o kadar kıymetli ki. Huzuru deneyimlediğimiz alan aslında şimdi ki an. Korkunun, endişenin, kaygının, acının, üzüntünün olmadığı. Şimdi de olmayı deneyimleyebildiğimiz alan en kıymetli an. Bu kitabı okumalarını çok tavsiye ederim; Şimdinin Gücü!

Bu üç kitap benim hayatımı çok dönüştürdü.


Benimde en baş tavsiye ettiğim kitap Rezonans Kanunu'dur. Hatta bununla ilgili Dönüşüm Etkisi yayınım da yer vermiştim. Latin Amerika esintili ama çok evrensel ilham verici olan Dört Antlaşma'yı bende çok seviyorum. Şimdinin Gücü Eckhart Tolle ise muazzam. Tekrar okumam gerektiğini düşünüyorum. 

Ruh- Zihin – Beden farkındalığı çok önemli,  bu yolculukta olanlara önerileriniz var mı?

Gülçin Dural: Ruh, Zihin, Beden bütünlüğü için kesinlikle meditasyon tavsiye ediyorum. Farkındalıkla bulunduğun her an bir meditasyon... İlla saatlerce oturup meditatif  halde olman gerekmiyor.

Kahve içerken tut fincanını eline. Önce kokla bir kahveni. Bi’kahvenin kokusunun farkına var.  Bir yudum al, tadının farkına var. Bu bile meditasyon yani farkındalıkla yaptığın her eylem. O yüzden meditasyonla bunu başarmak mümkün her şey çok daha huşu için de oluyor hayatın akışında.


Atölyelerinize katılanları neler bekliyor?

Gülçin Dural: Online bireysel ve özel grup derslerim devam ediyor. Meditasyon ile zihni kontrol etmeyi. Asana pratikleri ile de ruh ve  beden bütünlüğü sağlıyoruz. İnsanın gücünü eline  alabildiği bir alan yoga. O yüzden derslere katılanlarda da  ruh- beden- zihin bütünlüğü öncelikle... 

Gülçin Dural 

Çok güzel bir sohbet oldu. Deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Son olarak yeni projeleriniz var mı ve Sanat İlhamlı okuyucularına neler söylemek istersiniz?

Gülçin Dural: Yakın zamanda düşündüğüm yeni bir proje yok. Kış aylarında düzenleyebileceğim yoga kampları olabilir...

Bir gün Hindistan  da bir  Aşramda kapanıp inzivaya çekilmeyi çok istiyorum. Orası yoganın doğuş yeri. Ve buna çok  inanıyorum orada kendimi daha iyi geliştirebileceğime.

Okuyuculara şunu tavsiye edebilirim. İnsan önce kendini sevmeli. Kendi değerini bilmeli. Eğer gerçekten kendi kıymetinin farkına varmak istiyorsan yoga senin yolunu kolaylaştırır. O yüzden kendin için bir şeyler yapmak, dönüşmek gelişmek, büyümek istiyorsan yoga yolculuğunda kolaylıkla olmanı diliyorum. 

Tüm kalbimle Namaste! ☯



Instagram @____gulcin_dural____




Sanat İlhamlı ⛬

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE