BOUNTY GEMİSİ



«İnsanı hiçbir şey bir Tahiti gezisi kadar düş gücünün altın ülkesine götüremez»
W. Somerset Maugham
     diyen İngiliz yazara hak vermemek elde değil. Her zaman Kuzey insanları için Güneyin cennet Köşesi Tahiti ilgi odağı olmuştur. Ressam Paul Gauguin en ünlü tablolarını bu adada yapmıştır. Adayı başka meşhur yapan olay ise ünlü Bounty Gemisi'dir.

     
   1789'da Bounty İsyanı olarak tarihe giren olay “Muting on the Bounty” adıyla sinemaya da uyarlanan bu isyanın nedenleri neydi peki?
    
     HMS Bounty Gemisi İngiliz Kraliyet Donanmasının ticaret gemisiydi. Güney Pasifik Adalarından Tahiti’ye gidip ekmek ağacı olarak bilinen besin maddelerini temin ederek İngilizlerin Batı Hint Adalarındaki sömürgelerine ucuz gıda desteği sağlayarak İngiltere’ye geri dönmekti. Ama Tahiti’ye varınca adadan çok etkilenen denizciler göreve devam etmek istemezler. Adada kalmak isteyince isyan patlak verir.

 
  William Bligh komutasındaki gemi Teğmen Fletcher Christina’nın önderliğindeki ayaklanmayı bastıramaz. Çünkü isyancılar Pitcarin Adası’na varır ve Bounty Gemisini yakarlar. Uzun süre bu ada da İngiliz Kraliyetinden uzak yaşamayı başarırlar. Tahiti de yakalanan bazı isyancılar İngiltere’de idam edilir.
  
 Bu isyanı önemli kılan uzun yıllar İngiliz sömürüsü sisteminin bir parçası olmak istemeyen cesur denizcilerin başlattığı özgürlük manifestosu diyebiliriz. Bu isyan İngiliz sömürüsüne karşı  ilk isyan değildi; 1773 de Boston Çay Partisi isyanı Kuzey Amerika’nın ağır vergileri yüzünden İngiltere’yi boykot ettiği ve Boston limanına İngiltere den gelen çayları dökmesi İlk Amerikan isyanıdır. Daha sonra Fransa’da 1789 ihtilali ile devam eden olaylar için 18.yy. dünya da isyanların yüzyılı denilebilir. 




  Fotoğrafta gördüğünüz HSM Bounty Gemisi maketi ahşap el işçiliğidir. Geleneksel El sanatları Sanatkarı Özcan ABACI’ya ait. Gemi yakından çok etkileyici adeta sizi o tropikal sulara götürüyor gibi. Kadife mavi kumaşın zemine yerleştirilip deniz havası verilmesi; gemi ve  filikaları keyifli bir seyre bırakıyor.
   
     Sanatçımız ayrıca Minyatür, Talika, Fayton gibi birçok el yapımı eserler meydana getirerek 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının Talika’yı Somut olmayan kültürel miras SOKÜM listesine almıştır. Sanatçı üretimlerine Edirne'deki atölyesinde hala devam etmektedir.



                                                   
Özcan ABACI iletişim :
  
ozcanabaci@hotmail.com

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE