Naile Mehmet Ali Uyanık Anadolu Lisesi Güzel Sanatlar Sergisi


   Denizli Naile Mehmet Ali Uyanık Anadolu Lisesi'nin tüm sınıflarından katılan öğrencilerin oluşturdukları görsel işlerini sergiledikleri karma sergiden izlenimlerimi aktaracağım. Sergide emeği geçen tüm öğrenciler ile gençlere sosyal, bilimsel ve sanatsal gelişimlerine katkı sağlayan Sanatçı /Eğitimci Yıldız Duman Ercan'ı tebrik ediyorum.

   Denizli Merkezefendi Kültür Ve Sanat Merkezi'de yer alan Sergi de ilk olarak  ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün portrelerinden oluşan tablolar karşıladı. Sergide her çalışmanın tematik özellikleri bulunmakta. Heykel, soyut resim, desen, kolaj, ahşap boyama gibi çok çeşitli teknikler kullanmışlar. Hemen hemen hepsine yer vermeye çalıştım. Bu dopdolu serginin diğer okullara da ilham olmasını diliyorum. 


"Ellerimde Düşler:

Temelde el figürlerinin kullanıldığı bu çalışma ellerimize sığdırabildiklerimiz neler olabilir? Elimde düşler çalışması için, fikir alışverişinde bulunduk, düşlere el attık, araç olarak sanatı kullandık" 


Ellerimde Düşler


"Anadolu Sembolleri- İdolleri:

Köklerimiz, toprağımız ve bizi anlatan sembollerimiz; var olduğumuzu, vatanımızı anlatan, tarihimiz, kültürümüz... Öğrencilerimiz, Anadolu topraklarına ait sembollerle köklerini hatırlatıyor bize." 


Anadolu Sembolleri- İdolleri 



Cumhuriyet Kadınları

Remziye Hisar, Gül Esin, Semiha Berksoy, Safiye Ali, Dilhan Eryurt, Müfide İlhan, Hatice Nüzhet Gökdağan, Halet Çambel..

  Cumhuriyet tarihimizin önemli kadınlarının afişleri tüm genç kızlarımıza örnek ve ilham teşvik etmesi adına anılması çok anlamlı bulduğum bir panoydu. 


Çanakkale Zaferi'nin Kadın Kahramanları

Mücahide Hatice Hanım, Dragalı Zeynep Mido, Nezahat Onbaşı, Kılavuz Hatice, Gördesli Makbule, Satı Kadın, Tayyar Rahmiye, Halime Çavuş, Antepli Yirik Fatma, Kara Fatma, Emir Ayşe Efe... 



"Çocukluğuma Bir Atıf:

Çocukluğumuz, hayatımızın en net anılarını, seslerinin, tatlarının olduğu ve en çok da hatırladığımız dönemdir. Öğrencilerimiz çocukluklarından kalan, hatırladıkları hikaye veya masalın bir kesitini sanatsal veriye dönüştürmeyi amaçladılar. Gerek resimsel, gerekse yazıyı kullanarak bir tahta zemin üzerinde masalı görsele çevirdiler. Çocukluklarına bir atıfta bulundular."


Çocukluğuma Bir Atıf


" Dönüştürülebilir Sanat:

Kasnaklara gerilen alışveriş poşetleri üzerine çevre konulu çalışma yapılarak hem dönüştürülebilir Sanat çalışması hem de çevreyi duyarlılık konusuna değinilmiştir. Bu çalışmanın tüm araştırması, uygulamasını öğrencilerimiz kendi araştırmalarla oluşturur. Artık olarak görülen her türlü malzeme dönüştürülebilir. Sanata çevrilebilir vurgusu ikinci değinilen konudur. "

Dönüştürülebilir Sanat 




" Ey isan ister çık laf dağına, ister çık uzaya ama şunu unutma senin özün toprak. 
Sen nasıl bir ırksın ki kendi yaratıldığını zehirleyen, o seni besleyen sen ona nankörlük eden. 
Aç gözünü artık bırak kibrini, etrafına bak doğa ana ve toprak ana bu çalışmadaki gibi yaralı, kanıyorlar. Üzerinde de biz insanların kandan el izi var. Yaptıklarımızın göstergesi  gözünü artık bak şişelerde yapılmış binalardan kafes sarmış doğayı. Kafin içindeki altın kuş, masumiyetin simgesi. O suçsuz olan, hapsolmuş yazık ne güzelde tüyleri var. 
Artık var farkına her şeyin. O binalardan kafesi yık üzerindeki doğayı bozan kanı, karbon izini sil. Dışarıdaki fabrikalarda siyahlaşmış yeri çimle... Artık İyileştir doğayı, toprağı, özünü harekete geç, hatalarını düzelt, geçmişin hatalarını düzelt. Çünkü doğanın gücü kalmadı."


" Ahşap Askıda Hayallerim:

Öğrencilerimiz; atık ham Bez üzerine hayallerini resmederek askıya aldılar. Bu çalışma üretilen, sanatsal verilerin illaki çerçeveye sunulmak zorunda olmayacağını anlatır. Ahşap askıya asılan çalışmalar görsel bir esere dönüştü. "


Ahşap Askıda Hayallerim





Anılarımda Ben

  Çocuklar anılarına ait fotoğraflar ile resim yeteneklerini kullanarak hazırladıkları görseller. Anılarımız bizi biz yapan diyerek üç boyutlu makete bağlı iplerle bizi oluşturduğuna olan inancı simgelemişler. 




















Sergiye Katılan Öğrenciler:

Ayşegül Özel, Merve Oruç, Tuğba Akın, Fatma Kara, Gizem Şahin, Melike Baysal, Ayşenur Arslan, Mehmet Akar, Esma Aydemir, Çağla-Efe K. Madak, Şevval Karaoğlu, Mahmut Safalı, Mine Sude Altun, Betül Karaçay, Emre Güngör, Mert Köse, Yeşim Eroğlu, Atıf Eren Melek, Mürside Şimşek, Yaprak Güner, Fatma İpek, Ecrin Çakmakoğlu, Şeref Şakar, Güzide Kurtoğlu, Arda Aydınlıoğlu, Oğuzhan Koç, Adise Sümeyye Afşar, Melih Taşpınar, Sudenaz Ata, Şevval Bingöl, Yağmur Çoban, Sıla Oğuz, Nesibe Aktepe, Berfin Şimal Efe, Feridenur Çirit, Rabia Kıvılcım, Ayşenur Sözer, Esma Sümer, Rumeysa Aktaş, Burkay Eskin, Mustafa Dönmez, Arda Akhanca, Sude Çömlek, Ünal Savlı, Sena Çömlek, Şerife Keleş, Hiranur Altınçağ, Faruk Hattap Çetin, Semiha Karakaya, Miraç Canbolat, Gizem Şahir, Rabia Kıvılcım, Nazlı Demirci, Ceren Acar, Buse Arpaz, Gülhisar Ceylan, Tuğba Nur Öcel, Hayrunnisa Pehlivan, Nazlıcan Karakuş, Fatmanur Savcı, Mert Uzelli, Berke Solak, Furkan Üzüm, Arda Arıkan, Kerem Bozdağ... 




NAİLE MEHMET ALİ UYANIK ANADOLU LİSESİ GÜZEL SANATLAR SERGİSİ 

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

Picasso'ya Dair

SARI IŞIĞIN İZİNDE