100.yıl Sergisi - Bursa


«   Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ile Anadolu toprakları İtilaf Devletleri tarafından işgal edilirken güzel Bursa' mız da bundan nasibini aldı ve 8 Temmuz 1920'de Yunan ordusu tarafından işgal edildi. İşgalin sürdüğü iki yıl, iki ay ve iki gün boyunca adeta kara bir örtüyle kaplandı Bursa. "Milli Mücadele Bursa'nın işgali ve Kurtuluşu 100. Yıl Sergisi" ile sizi o acı günlere ve akabinde kurtuluşun aydınlığına doğru yolculuğa davet ediyoruz. 




    Bu sergide fotoğraflar, arşiv belgeleri, anılar, sözlü tanıklık lar, akademik araştırmalar ve Bursa'nın Kurtuluşu'nun 100.yıl için özel olarak hazırladığımız belgesel eşliğinde Mumdanya'dan Gemlik'te, Orhangazi'ye; Uludağ'dan, Karacabey' e tüm Bursa'nın namlunun ucunda olduğu o işgal günlerine tanıklık edeceksiniz. 

    Tarihi Ulu Cami önünde Yunan askerlerinin cirit attığını gösteren fotoğraf... Bursa halkına yapılan eziyetin ayrıntılarını ortaya koyan resmi raporlar... Nefs-i müdafaa savaşı verip Bursa'yı düşman işgalinden kurtaran Milli Mücadele kahramanları... Ve nihayet şanlı Türk ordusuyla gelen kurtuluş aydınlığı... 

   "Milli Mücadele Bursa'nın işgali ve Kurtuluşu 100. Yıl" sergisini, işgal karanlığının bir daha yaşanmaması ve bu topraklarda barışın hep hüküm sürmesi dileğiyle sizlerle paylaşıyoruz. Milli hafızamızı tazeleyen bu serginin kent tarihimiz açısından büyük öneme sahip tarihi Defterdarlık Binası'nda gerçekleşiyor olmasının ayrıca anlamlı olduğu inancındayız » 



Yunan Ordusu Bursa' ya Doğru İlerliyor 




İngilizlerin Mudanya Çıkarması



Mukaddes Topraklarda Yunan Postalı 










   Öncelikle tarihte böyle sivil katliamların yaşanmamasını umut ediyorum. Sergi kitap gibiydi diyebilirim. Arşivlerden yerli ve yabancı bir çok kaynak sergilenmiş. 

   Savaş cephede olur bir zamanlar yan yana komşu olan bu Türk-Yunan halklarının sivil katliamına yok açılması üzücü. Bu duruma nasıl gelindiğini biliyoruz. İngiltere gibi büyük devletlerin Yunanlılar üzerinden Anadolu'yu elde etme mücadelesi. Şükür ki Türk halkı Mustafa Kemal Paşa tarafından umutsuzluğa düşmeden azimle kendilerini savundular. Yunanların sivil halka uyguladığı Katliam fotoğrafları örtülü ve 18+ yaş olarak belirtilen kapaklar ile örtülmüş. Örtüleri aldı görmek istemeyeceğimiz görüntüler var. Blog da bu fotoğraflara sansürsüz ver vermiyorum!




Yunan Katliamı



Savaşta Türk halkı tarafından kullanılan eşyalar sergilemekte... 







   Bursa'nın kuruluşu ile ilgili içerikler beyaz renk ile aydınlığı simgeleyen bir duvar rengi ile ifade edilmiş. Ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa ziyaretine yer verilmiş. 




Bursa'nın Kurtuluşu 




Atatürk'ün Bursa Ziyareti






Sergi ile ilgili kısa bir Belgesel gösterimi de yapılmıştır;





Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE