Botanik Bahçesinde Gezinti


  İstanbul tarihi ve doğal güzelliği ile her zaman ilgi odağı olmuştur. Zamanla göç alması şehirde betonlaşmayı arttırsa da şehrin ortasında büyük bir botanik bahçesine ev sahipliği yapıyor. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi  1995 de Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit anısına İstanbul Anadolu Yakasında (Ataşehir- Ümraniye) hatıra bahçesi olarak kurulur.









   Ali Nihat Gökyiğit Vakfı’na bağlı park zamanla 2003 de Botanik Bahçesi’ne dönüşür. Şimdilerde gökdelenlerin arasında kalan bahçe şehrin içinde muhteşem bir doğaya kaçış fırsatı sunuyor. Hem de ücretsiz olarak herkese açık. Aynı zamanda hayvan dostlarımız için de bir yuva oluşturuyor. 








Ardışık Bitkiler Fidanlığı

   Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) simgesi olan çiçeğin bilimsel adı  Iris Stenophylla (Navruz Çiçeği), endemik bir bitkidir. Şubat ve Mart aylarında açan bu çiçeği yine botanik bahçesinde görmek mümkün. Özel peyzaj düzenlemeleri ile görsel şölen yaşatıyor.

~NGBB~
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi



   500 dönümlük bir alanı kaplayan Botanik Bahçesinde 8 bin den fazla bitki çeşitliliğine sahip. Bahçe belli adalardan oluşmakta. Bunlar; Merkez Adası, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası, Trakya Adası ve İstanbul Adası...




İstanbul Adası: İstanbul Adasında İstanbul Boğazındaki tarihi yapıların minyatürleri ile boğazda yer alan bitkiler yer alıyor. Magnolia Grandiflora (Büyük Beyaz Çiçekli Manolya Ağacı) da onlardan biri.

Magnolia Grandiflora 

 İstanbul Adasında  ayrıca İstanbul bahçeleri, Eski Türk Kültürüne özgü bahçe ve mimari düzenlemeler yer almakta.






Çöpür Taşı

Çöpür Taşı : Orta Asya’dan bu yana Türk mimarisinde kullanılan Çöpür Taşları; suların havuzlara birikmesi ile oyuklu yoldan yankılanarak bir melodi oluşturur. Suyun Türk toplumunda her daim şifa olarak kullanılmıştır. Çöpür taşları da hem görsel hem de suyun çıkardığı ses ile  terapi etkisi oluşturuyorlar.


Amfi tiyatro  400 kişilik kapasitesi ile çeşitli etkinliklere imkan sağlıyor. 




Ertuğrul Adası: Osmanlı İmparatorluğu zamanında Japon İmparatoru Meiji’nin İstanbul’a gelişi şerefine iadeyi ziyaret Japon’ya ya ilk giden Osmanlı Gemisi Ertuğrul Fırkateyni.

    7 Temmuz 1889 de yola çıkar ve 7 Haziran 1890 Yokohama Limanı (Japonya) ’na varır. ( tam bir yıla yakın)... Uzun süre Japonya da ağırlanırlar. Japon ve Türk dostluğu pekiştiren bu ziyaret sonrası İstanbul’a dönmek için yeniden sefere çıkan gemi, 18 Eylül 1890 da Japonya açıklarında fırtınaya yakalanır ve  kayalara çarpıp batar. Kurtulanlar vardı elbet ama ölenler anısına Kuşimoto da anıt yapılır.


Şehit Teğmen Tahsin Anısına

   Her yıl anma töreni günümüze kadar devam etmekte. Bu kazanın anısına botanik bahçesinde de yer alan Japon’ya ya özgü Sakura çiçekleri ile bilinen Japon Kirazı Ağacı Ertuğrul Fırkateyni’nde  ölenler anısına dikilmiştir.


   Japonlar için özel öneme sahip Sakura çiçekleri iki hafta kadar  ağacın dallarında kalır ve daha sonra dökülürler. Bu olay Japonya da hayatın geçiciliğini, ölümün ansızın gelebileceğini simgeler. O zaman Japon şair Yoshida Kenko’ya kulak verelim;

“ Sakura 🌸🌸🌸

Açan çiçekler rüzgarla dağıldı ve rüzgar hiçbir şeyi önemsemez...

... Ama kalpte açan çiçeklere hiçbir rüzgar dokunamaz ”

 

2018 de bahçenin kurucusu Ali Nihat Gökyiğit’e Japonya Devlet Nişanı olan;

“Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı” verilmiştir. 2009 dan bu yana her yıl Ertuğrul Adasın da Ertuğrul Fırkateyni Anma Töreni yapılmaktadır.



Mesire Adası: Mesire Adasında çekirdek ve ateş yakmadan yanınızda getirdiğiniz yiceklerinizle piknik yapabilirsiniz. Mesireye özel piknik masaları, çeşmeler ve doğanın yeşilliğinde sevdiklerinizle güzel vakitler geçirebilirsiniz.


Anıt Zeytin Ağacı 


Arıcılık 





  Botanik Bahçesi çocuklara, öğretmenlere ve hatta isteyen herkes için oluşturdukları eğitimler ile doğayı herkese anlatma vizyonu içinde. Sergiler, Bitki Ressamlığı ve çok daha fazlası için mutlaka ziyaret edilesi bir mekan. Özel gün fotoğrafları için çok tercih edilen mekanlardan biri aynı zamanda. Her mevsim gezebileceğiniz Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi;

Adres: 

TEM Otoyolu Kavşağı, Ataşehir / İstanbul 

Telefon: 0216 456 44 37

 İnternet Adresi:www.ngbb.org.tr

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

ÇOCUKLARLA FELSEFE

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Ömür Eke ile Söyleşi

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi