Geçmişin ve Geleceğin Terkibi TANPINAR

Ahmet Hamdi TANPINAR 

    Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir? Türk edebiyatının önemli bir şairi ve yazarıdır. 23 Haziran 1901 yılında İstanbul da doğmuştur. Edebiyatçılığı yanında hem akademisyen hem siyasetçilik hayatı vardır. Çok yönlü kişiliği kitaplarındaki zenginlikte ortaya çıkmakta. Bir Cumhuriyet aydını olarak yanlış batılılaşmanın eleştirisini yapmıştır. Birçok Avrupa ülkesini ziyaret eden Tanpınar ölümünden sonrada Edebi makalelerde araştırma konusu olmuştur. Bugün hala sevilerek okunan ve ilham alınan yazarın anısına Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkez' inde 120.yaşı anısına özel  "Geçmişin ve Geleceğin Terkibi Tanpınar" adlı sergi düzenlenmiştir (Beyoğlu, İstanbul 2021). 


    Sergi Tanpınar'a ait eşyalar yanında onun el yazısı kitap notları, mektupları, fotoğrafları, hayatı boyunca tanıştığı ünlü isimler ile olan anıları gibi ona dair birçok belgenin, eşyanın içinde Tanpınar'ın yüzyılına yolculuk ediyorsunuz. Bir yazarın arka bahçesi artık herkesi kucaklayan bir mekan oluyor. Sergi ile ilgili fotoğraflara geçmeden önce sizler Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kitaplarını okudunuz mu? Okuduklarınızı yorumlarda paylaşmanızı isterim böylece ilhamı çoğaltırız!...



Beş Şehir 
"Yaşanmış hayat unutulmuyor, ne de büsbütün kayboluyor, ne yapıp yapıp bugünün veyahut dünün terkibine giriyor." 

Ahmet Hamdi TANPINAR 



Hikayeler
"Unutmak lazımdı; bir kiri üzerinden atar gibi unutmak..."

Ahmet Hamdi TANPINAR 



Saatleri Ayarlama Enstitüsü 
"Hepimiz ömrümüzün kısalığından şikayet ederiz; fakat gün denen şeyi bir an evvel ve farkına varmadan harcamak için neler yapmayız?" 

Ahmet Hamdi TANPINAR 

" Gerçek sanatçılar yaşadıkları çağa değil bütün zamanlara aittir. Onlar yarattıkları eserlerle kendinden öncekilere bakışı zenginleştirerek geçmişi ve sonra gelenlerin yaratımlarına zemin oluşturarak geleceği belirlerler. Tanpınar sergisinin öznesi kendisinden öncekiler ve sonrakiler için etkin, bütün zamanlara ait bir sanatçıyı algılama çabasıdır. Birçok büyük sanatçı gibi yaşadığı çağda yeterince anlaşılamamış  buna gücendiğini dile getirmiş ama nedenlerini de entelektüel olarak  fark etmiş bir şair ve yazara odaklanıyoruz. 

   Bir cihan devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılması sonrası bütün kapitalist sömürgecilere karşı büyük bir milli mücadele verdik. Bu ölüm kalım savaşını kazanarak kurduğumuz Cumhuriyetimizin ayakta kalmak için geliştirdiği refleks ne yazık ki medeniyet değerlerinden uzaklaşma olarak okundu. Aynı algı ağırlıklı olarak batıyı taklit etmeyi "yeni" olarak ambalajladı. Aslında bu çağdaşlık değil çağı ıskalamaktı.

   Tanpınar teessürle fark ettiği bu gerçekle hesaplaştı. Kökler yoksa gelecekte yoktu onun için. O gerçek  yeniye hayran olan biri olarak çağdaş dünyada var olmanın kadim değerlerden beslenerek varılabilecek bir menzil olduğunun farkındaydı. Çağdaşlarının ilerisinde olan algısının feryadı, ne yazık ki zamanın taklitçiliğinin mutantan gürültüsünde yeterince duyulmadı. Son 30 yıldır daha çok okunan ve algılanan bir Tanpınar var... "  

Sergi Küratörü MEHMET LÜTFİ ŞEN


Continental Daktilo 

Ahşap Yazı Masası 

TANPINAR'ın Fotoğrafları 

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

Picasso'ya Dair

SARI IŞIĞIN İZİNDE