Origami Sanatı
Geleneksel Japon sanatlarından olan yapıştırıcı, makas gibi hiçbir yardımcı kullanmadan yapılan kağıda şekil verme tekniği Origami. Aynı zamanda yapan kişiye el becerisini geliştirmesi, odaklanma kapasitesini arttırması gibi çok da faydaları olan bir teknik.
Origami ile birçok şekil yapmak mümkün. Bunlardan Turna kuşkulu olanın anlamı Japonya'da ayrı bir öneme sahip. İkinci Dünya Savaşı sırasında 1945 yılında Hiroshima kentine atılan atom bombasının etkileri çok uzun süre devam etti. Bu bombadan fiziki olarak etkilenenler dışında kimyasal etkilenenlerde vardı. Bombanın yaydığı kimyasallar o dönem ki çocukların büyüdüklerinde farklı hastalıklara yakalanıp hayata erken ayrılmalarına neden olmuştu. Bu çocuklardan biri de Sadako Sasaki;
"Bu bizim çığlığımız. Bu bizim duamız. Dünyada barış"
Bu sözler Hiroshima da "Barış Anıtı Parkın" ın da Sadako Sasaki için yapılan heykelde yazmakta. O artık bir Japon kızından daha fazlası olmuştur: Barışın simgesi.
Hiroshimalı bu küçük kız 2 yaşında iken Atom bombasının radyasyonuna maruz kalınca 11 yaşında lösemi hastalığına yakalanır. İyileşmek için Japon kültüründe 1000 adet origamiden Turna kuşu yapanların dilek dileme hakkı elde ettikleri inancından yola çıkarak hasta haliyle Origamiden 1000 Turna kuşunu tamamlamaya çalışır. Ama maalesef 12 yaşında kan kanserine (lösemi) yenik düşer. Bugün origamileri Hiroshima Barış ve Anma Müzesi'nde sergilenmektedir.
Sadako Sasaki bence hala aramızda, abisi Masahiro Sasaki'nin onun için yazdığı "Sadoka" adlı kitapta, Türk Şair Nazım Hikmet Ran'ın şiirlerinde, Turna kuşu geçen gökyüzünde ve tüm masum çocukların yüzlerinde onu görebiliriz.
Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.
Hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.
Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.
Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kağıt gibi yanan çocuk.
Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
Kaynaklar:
~Hiroshima Barış ve Anma Müzesi
~ milliyet.com
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!