BİR GÜN ARKADAŞ OLACAKLAR MI?




      Bulgar Sanatçı Mariana Vassileva ait olan bu eser 2011 yılında yapılmış olsa da 2020 ile gelen Salgın süreci içinde son durumu anlatır gibi Kavramsal Sanatların gücü de buradan gelmiyor mu her döneme hitap edebilme pratiği.

Duvara çakılmış iki çivi ve bu çiviye kurşun kalemle yazılan bir soru ; “Will they be friends one day?” 

Türkçesi; “Bir gün arkadaş olacaklar mı?"

    Çivilerden biri altın kaplama dik dururken biri paslı ve eğri. Gölgeleri bile kendilerini tanımlıyor gibi iki uzak mesafede. İletişim sorununa dikkat çekmeyi amaçlayan Mariana Vassileva Dünya üzerinde bir çok insanın iletişim engeli nedir? Diye biz izleyicilere ucu açık sorular soruyor. Bende bu soruları 2021 de devam eden Covid19 Salgını sürecinde aramak istedim.

     Dünyaca yaşanan bu süreç hepimizi istemesek de çok sevdiğimiz insanlardan uzaklaştırdı. Yakın değil uzak olmak için çabaladığımız sürecin ne zaman biteceği bir meçhul. Altın çivi gibi olabilmek için mesafeyi uzaklaştırmaya çabaladığımız diğerlerimiz de bu hastalıkla eğri ve paslı çivi gibi yerinde yaşam mücadelesi verdiği süreci eser güzel özetliyor.

   Hepimiz soruyoruz artık  NE ZAMAN bitecek bu salgın ve BİR GÜN bir araya gelebilecek miyiz? Sosyal Mesafe ile evet ama bu süreç bize çok farklı özellikler katmadı mı? Uzaktan iletişim kanallarını denedik evde daha önce neler yapabildiğimizi fark ettik. Özümüze dönmek için bu süreci bir fırsat olarak görmeye çalışmak; yerimizde şikayet, endişe ve üzüntü ile geçirip paslı, eğri çiviye dönüşmektense yerimizde dik durmaya çalışmak daha sağlıklı. 

   Bu süreçte en önemlisi de kendimizle iletişimimiz. Kendimize yetebilmek, dost kalabilmek. Sonuçta en çok kendimize mahkumuz. Kendinle aran iyiyse bu dünyaya da yansıyacaktır. 

O zaman soruyorum kendimizle bir gün arkadaş olabilecek miyiz?



«Kendinizi gözlemleyin! Kendinizi titizlikle irdeleyen! Varlığınızın en karanlık köşelerine kadar girin! Her türlü şüphe ve korkunuzu daha yüreğinizde filizlenmeye başladığı o ilk anda kendi ellerinizle boğun. Gerekirse kendinize karşı zor kullanın. Kendinize mutluluk, huzur ve netlik yükleyin. Dışınızdaki dünyanın koşulları sizi mutsuz edemez ama sizin mutsuzluğunuz dünyadaki tüm sefaletlerin kaynağını yaratır. Yoksulluk aklın bir hastalığıdır»

Stefano E. D’Anna



Görsel Sanatçı Mariana Vassileva :

mariana-vassileva.com

Yorumlar

  1. Güzel bir bakışla ele alınması gereken bir konunuyu açmış, açıklamışsınız. Çok teşekkürler. Elinize, kaleminize sağlık.
    Prof. Dr. Güner Sönmezin ifadesiyle aşılar söz verildiği gibi elimize ulaşırsa bu defa gerçekten sonbaharda ışığı görür, maskeyi de atar, eski günlerimize de döneriz diye düşünüyorum.
    Ümidimizi artırması dileğimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim bu güzel yorum için. Bu zor zamanlarda moral çok önemli ve bu süreçte bence Sanata sarılmak insanlık için bir nefes oluyor.

      Sil

Yorum Gönder

Sanat İlhamlı Kalın!

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

Picasso'ya Dair

SARI IŞIĞIN İZİNDE