Mustafa Kemal ile Birgün


   Yıl 4 Şubat 1931, Türkiye Cumhuriyeti Reis-i Cumhuru Gazi Mustafa Kemal, Denizli de ziyarette. Öğlen saatlerinde geldiği  Denizli'de Parti binası olarak kullanılan 19.yüzyıldan kalma konak da, ona ikram edilen öğlen yemeğini yer... 

   Konsoldaki aynadan yansıyan görüntüsü  ile yine çok önemli hatırlatmalar yapmakta olduğu görülür. Bir yandan yorgunluk kahvesini yudumluyor diğer yandan Cumhuriyetin değerlerini anlatıyor. Herkes pür dikkat onu dinlemektedir... Konak onun sesiyle yankılanmakta;

"Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim.

 Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım." 


" ... Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yarattığı uyanıklığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır... "


"Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir."


"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 


    Denizli halkı ile yakından tanışmak için Bayramyerindeki esnaf ile sohbet etmeye giden Mustafa Kemal; gün boyu çeşitli şehir okul, hastane ziyaretleri yaptıktan sonra bir gece kalacağı konaktaki odasına geri döner. 

      

  1934 yılında Atatürk soyadını TBMM tarafından verilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuzadek lideri olacaktır. Onun Denizli'ye gelişini resmeden tabloyu Ressam Yaşar Çallı yapıp Denizli Atatürk ve Etnografya Müzesi'ne hediye etmiştir. Atatürk'ün Denizli'ye gelişi anısına 1984 den beri Müze olarak kullanılan konak herkesin ziyaretine açıktır.

Ressam Yaşar Çallı, 1981






Not: Fotoğraflara tıklayarak yakından bakabilirsiniz! 

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE