SANAT ANTROPOLOJİSİ



   Antropoloji, insan ırkının çeşitliliğini inceleyen bilim dalıdır. İnsanın kültürel, toplumsal ve biyolojik farklılıklarını, değişimlerini ve benzerliklerini araştırır. Böyle olunca da sanatta Antropolojinin konusunu oluşturur. Çünkü sanat da insanın anlam arayışı ve bu anlamı ifade edişinin ürünüdür. 

Antropolojik olarak sanat belli bir sınıfsal alana ayrılır:

  • Görsel Sanatlar

   İnsanlık tarihinin en eski görsel sanatlarına örnek olarak Fransa'daki Lascaux Mağarası duvar resimleri verilebilir. Günümüzden 17.000 yıl öncesine ait. 
( fotoğraf Raph Morse 1901)

  • Sözlü Sanatlar 

   Yunan Sözlü mitolojisine ait Apollon ve Dahpne ile Roma mitolojisindeki benzer karakterler sözlü sanata örnek verilebilir. 

  • Müzik Sanatları 


  Güney Peru Milattan Önce 200 Nasca kültürü  ait bir çeşit flüt. Üflemeli çalgılar dünyanın bir çok kültüründe farklı şekillerde Müzik Sanatları için kullanılmıştır. 


   Sanat önceleri geleneksel bir çizgi çizerken daha sonraları özgün (bireysel) alanda ilerlemektedir. Sanatçının eserlerini oluştururken kişiliği yanında bulunduğu toplumun kültüründen etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle Antropologlar Sanat ile Toplumsal Kültür ilişkisini araştırmak, sınıflamak, fotoğraflamak, kaydetmek ve betimlemekle ilgilenmek durumundadır. 

  • Sanat Eseri kim tarafından oluşturulmuştur? 
  • Eser hangi malzemeler ile ne zaman yapılmıştır?
  • Sanatçı eseri oluştururken hangi figürleri, simgeleri ya da sembolleri kullanmıştır? 
  • Verilmek istenen mesaj nedir? 
  • Mesajlar hangi kültürle ilişkilidir? 
  • Bahsedilen kültürün özellikleri nedir? 
  • Bu kültürün diğer kültürlerle farkları ve benzer yönleri neler?... Vs. 
  İşte Sosyal Antropoloji'nin bir alt disiplini olan Sanat Antropolojisi yukarıdaki sorular ile edindiği bilgileri belgeleyip arşivler ve yeni sorular sormaya devam eder.
   Sanat Tarihçisinden farkı ise olanı olduğu gibi anlatmak değil. Sanatın insanlık tarihindeki üretimlerini tek çatı altında toplayarak bütüncül bir yani evrensel Sanat olgusu oluşturmak. 

  
__________
Kapak fotoğrafındaki eserin künyesi:

Ressam Soner Çakmak "Vincent ‘a" 
Ebat: 80 x70 cm  Teknik: Tüyb   Yıl:2018
➖ Hasan Arıca Koleksiyonu

Eserde;
Vincent yoktur ama tablosu vardır ve ona dair figürleri görürüz. Adeta bir antropolog işçiliğinde Vincent'a giden yolu bulmaya çalışan. 

Sanatçı Soner Çakmak'a fotoğraf için teşekkür ederim ve Sanatçının diğer çalışmalarını incelemek isterseniz: @sonercakmakofficial

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE