İLBER ORTAYLI'dan Notlar
☙ "Çoğu insanın yol açmaya cesareti yoktur. Ya sağa döner ya sola; üçüncü bir yoldan yürümek istemez. Hep hazır yola sapmaya çalışır. Kendi taş yolunu döşeme gayretini bir türlü sarf etmez. Bu bir cüret, cesaret meselesidir. Ama şunu bilin ki azizim, hayatta ancak kendi fillerini Alp Dağı'ndan aşıran, aşırmayı düşleyen insanlar başarılı olur. "
☙ " Merakınızı anlayacaksınız, yeteneklerinizi tartacaksınız ve eksiklerinizi göreceksiniz. Batılıların self-made man dedikleri; kendini inşa eden kişi budur. Bu kişinin gayreti kendini adım adım tamamlama, sürekli üstüne koyma yönündedir"
☙ " Hayat dediğimiz bir süredir. Yaşam ise o süreyi nasıl kullandığınızdır. Bizde bu iki sözcüğü dönüşümlü kullananlar var; bu çok yanlış. Burada iki ayrı sözcük olması boşuna değil. O süreyi nasıl geçirdiğiniz, nasıl davrandığınız, üslubunuz neydi? İşte o yaşamınızdır."
☙ " Yetenek bahsi dört aşamadan oluşur: Merak etmek, keşfetmek, çalışmak ve bir hedef doğrultusunda plan yapmak. Her bir aşamanın kendine göre incelikleri bulunur."
☙ " Gençlerin kabiliyetlerini keşfedip kendilerine ona göre yön vermeleri gerekiyor. Bu da başkalarına, kimin ne yaptığına, nasıl başarılı olduğuna bakılarak yapılan bir keşif değildir. Çünkü motivasyonunuzun reklama, günün modasına ya da paraya değil, doğrudan doğruya içinizdeki yaratıcı periye uyması gerekir."
☙ " Merak teşvik etmek bir öğretmen işidir. Dahası sadece öğretmen değil, okulun kendisi de önemlidir Nitelikli bir kurumda toplu halde bulunmanın sayısız faydası vardır. Çocuk diğer arkadaşlarına bakar ve kendini onlarla kıyaslar. Toplum da böyle gelişir. "
☙ " Düşüncenin serpilip gelişmesi için farklılıklar gerekir. Sadece düşünüş, söylem farklılıklarından bahsetmiyorum. Farklı ortamlar da gerekir. Kişi kendini farklı ortamlarda test ettikçe, sınadıkça, farklı ortamlarda muvaffak oldukça entelektüel açıdan güçlenir."
☙ " Dünyaya mutlu bakmak, mutlu olmak insanların hakkı ve görevidir. Hayata iyi bakacaksınız, her zaman bir çıkar yol araştıracaksınız, olayları iyi yönünden görmeye çalışacaksınız. Bu; "Eleştiri yapmayın, itirazdan kaçın", anlamına gelmez ama sağlıklı düşünmek için de iyimserlik de gerekir. "
☙ " Sorumluluklarımız vardır. Kardeşinize karşı nasıl sorumluysanız dostunuza karşı da sorumlusunuz, o da size karşı öyledir. Zor gününüzde birbirinizin eline bakacaksınız. İnsan ancak dostlarıyla ayakta kalır ama hakiki ve edebi dostlarıyla. Hayatın anlamı da budur. Dostunuz yoksa bedbatsınız demektir. İnsanın insana sahip çıkması, yardım etmesi kadar değerli şey azdır. "
☙ " Ben çalışan insanların bir araya gelince daha iyiye yöneleceğine inanırım, işbirliği, ortaya bir ürün koymanın hazzı insanları iyiye yöneltir. Ortaya koyduğunuz ürün sizin değilse, o ürüne yabancıysanız mutlu olamazsınız, bu çok açıktır. Emek beraberliği insanlara bir duygu, bir ruh verir."
☙ "Karşıt görüşleri öğreneceksiniz. İnsanlar sevmedikleri insanlardan, benimsemedikleri ideolojilerden de öğrenebilir ve değerli olan da budur. Saygı duyacaksınız, sevmek de şart değil. Herkese tahammül etmek zorundasınız."
☙ " Çevreyle bir ilişki kurmak bir sanattır. Etrafa bakmak bir sanattır; hayattaki incelikler buradan doğar. İnsanlar buralarda fark yaratır. Etrafına bakmayı bilen insanların şehirleri de ona göre olur. Mesela bu insanlar şehirlerinin siluetini bozmazlar. Etrafına bakmayı bilen insanlar ırmağın akışıyla, rüzgarın esişiyle oynamazlar; şehirlerini de kendilerini de coğrafyaya, tabiatla uyumlu kılarlar. "
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Gazeteci/ Yazar Yenal Bilgici ile yaptığı "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? " sorusunu irdeledikleri söyleşi tarzındaki bu kitap, ilham dolu bilgiler içeriyor.
Hayata kendi uzmanlık alanı dışında iyi gözlemleyen bir entelektüel İlber Ortaylı, okuyanlara kişisel gelişim rehberliğinde bir yol haritası çıkarmış. Tabi ki yer yer Tarihten, Edebiyattan örneklerle...
Geçmiş bizi biz yapan değerlerin bütünüdür. Bu nedenle geleceğe daha sağlıklı ve güvenle bakabilmeyi arzulayan bireylere düşen ödevlerden birkaç alıntıyı sizlerle paylaştım.
Kaynak Kitap:
°İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? / İlber Ortaylı / Yenal Bilgici / Kronik Yayınları
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!