PROJE ORTAK : Grup Sergisi



   3 şehir 7 sanatçı ile bütüncül bir sergi olan Proje Ortak: 1,2,3... 
Farklı ama bütünde insanı ele alan eserlere sahip. Pamukkale Üniversitesi(Denizli),  Ankara Üniversitesi ve Uluslararası Tasarım Vakfı Sanat Galerisi (Mardin) gerçekleştirilen serginin odağında insan ve onun yaşadığı coğrafya var. Resimden, fotoğrafa çalışmaların yer aldığı sergi şimdi Sanat İlhamlı© okuyucularıyla buluştu: 




« Suyun Belleği: Fırat*




Kökleri Murat nehrinin suçladığı küçük bir noktaya kendisine yer edinen Fırat ile gerçek anlamda eşim içinde bir ayrılış yeriydi. Nesiller boyunca Fırat'ın sonrasında yaşantılarına giren birçok anıyı ilk topraklardan bahsederken gözlerindeki hüznün haberi gelince herkesin tek bir korkusu olmuş;


ya bizim toplanamayanlar da zihinlerinin hep bir köşesinde. Sabah yıllardır alışık olduğu gökyüzünü aramakla geçmiş ve kendini hep Fırat'ın kenarında bulmuş. Suların o uzun uzun baktığı akıntılarda. Göç etmenin uzunca bir süre ne kadar etkilendiğini düşündüm. Gelen ne varsa sürüklenip götürmüş bu suya müdahale. Yabancılaştırabilmiş. Binlerce yıldır birçok medeniyete nice değişimleri, dönüşümleri meydana getirmiş ve bir masal gibi. 



Bu çalışma Anadolu da doğup Suriye uzunluğu ile Mezopotamya'yı oluşturmuş bu nehrin mücadelesini sorgulama amacını taşımaktadır. Dayanan biri olarak, geçmiş ve gelecek tüm zamanlarda ailesiyle tanıştım. Benim bir başlangıç, onlar kıyısında yaşamış bir ailenin Atatürk Barajı yapımı ağızdan dinledim. Fırat'ın kenarından, göçüp geldikleri o yaşantılarına nasıl yayıldığını öğrendim. Barajın yapılacağı bu süreçte, evimiz de suların altında kalırsa... 



Her şey toplanmış Mahmut dese Alzheimer olmuş sonunda, her uzun yılları. Başlarda evden habersizce ayrılmış altında kalan evlerinin izlerini aramış uzun bir süre, geçmişin izlerini silemediğini, bir suyun insanın hayatını bu süreçte. Alışkanlıklar, tanıdık yüzler, ev kavramıyla insanlara hayat veren su yeri geldiğinde insanı kendine ev sahipliği yapmış bu topraklar ve Fırat insanlığın bugünkü konumuna verilmesine olanak sağlamış ve Irak'ı geçerek Basra körfezine dökülen ve 2. 800 km geçtiği yerleri, "İnsan" ile olan ilişkisini ve "İnsan"...» 

Eser : Ceren Tekin Karagöz





Ceren Tekin Karagöz 







  Fotoğraflar - Selin Güneştan  



























  Nurhayat Güneş Aytaç  

















  Münire Meral Yağçı Turan  
























  Tuğba Çelebi  






















  İbrahim Karagöz  
























İbrahim Karagöz 

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE