Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi



    Ayasofya Dünya tarihinin en önemli yapılarından biridir. Doğu Roma ( Bizans) İmparatoru I. Justinianus tarafından 532- 537 yılları arasında yaptırılmıştır. Osmanlı Padişahı II. Mehmet tarafından 1453 yılında İstanbul'un fethedilmesiyle camiye çevrilir. Böylece Dünya Tarihinde Orta Çağ kapanık Yeni Çağ'ın kapıları aralanır. Tarihin bu dönemlere ayrılması insanların oluşan dönemin etkisini daha iyi anlayabilmeleri için. Kutsal Bilgelik denilen Ayasofya artık Müslüman Türklerin elindedir. Bu batının kendini sorgulamaya ve düşünmeye ittiği dönemin başlangıcıdır. II. Mehmet de bu fethi ile Fatih Sultan Mehmet unvanını alır.

    1934 yılından sonra Cumhuriyetle birlikte Mustafa Kemal Atatürk talimatı ile tadilata alınır. 1947 yılında da Bakanlık kararı ile ziyaret edilebilmesi için Müzeye çevrilir. 2020 yılında da yeniden Ayasofya-ı Kebir Camii Şerif yani Kutsal Büyük Ayasofya Camii olarak ibadete açılır. Caminin üst katları Müze olarak ziyaret etmek isteyenler için ücrete tabi tutulmuştur. Kısaca Ayasofya'nın tarihine değindim.

   Ayasofya hakkında daha üst boyutlu bilgi ve deneyim elde etmek adına Ayasofya Camii'ne yakın konumu ile Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi tarih severleri bekliyor. İstanbul'da Defter-i Hakani Nezareti binasında 2023 yılında açılan müze, Osmanlı Devletinden kalma bina yeni nesil teknolojik müze haline dönüştürülmüş. 

  Ücretli olan müze Müze Kart sahiplerine indirimli. Her gün açık olan müze Sabah 08.00 - 18.00 saatleri arasında açıktır. Giriş bölümünde Ayasofya Kafesi yer almakta. Müze ilk katında bazı tarihi Ayasofya ile ilgili eserler sergilenmekte. İkinci katında Osmanlı dönemi Ayasofya izlenimleri ve üçüncü katta ise Roma İmparatorluğu dönemi dijital bir sunumla müze izleyiciyi dönemler arası tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. 


Ayasofya Kafe



Sanat İlhamlı ⛬

Yorumlar

  1. Ben İstanbuldayken müze henüzyoktu. Bir dahaki gidişimde ziyaret etmek isterim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müze Kart geçerli değil ama karta özel indirimli müze bileti

      Sil

Yorum Gönder

Sanat İlhamlı Kalın!

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

Picasso'ya Dair

SARI IŞIĞIN İZİNDE