Tarihi Beyazıt Kapısı



       Beyazıt Meydanında Tarihi İstanbul Üniversitesi kapısının önündeyiz. İstanbul Türkler tarafından Osmanlı Sultanı II. Mehmet tarafından feth edilir. Bu fetih ile "Fatih" unvanını alarak tarihe çağ kapatıp açan devlet adamı olarak geçmiştir. Yani Orta Çağ sona erip Yeni Çağ başlamıştır. 

      Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u feth ettikten sonra bu bölgeye saray yaptırır. Ve şehre ilim tahsili için Sahn-ı Seman Medreslerini kurdurtur. Saray daha sonra Topkapı Sarayına taşınır ve bugünkü kapı Sultan Abdülaziz dönemi  devlet binası olarak (Harbiye Nezareti binası Serasker kapısı) yaptırılır. Cumhuriyet'ten sonra  1933 yılında İstanbul Üniversitesi'ne devredilir (Eski adıylarıyla Darülfünun-u Sultani, Darülfünun-u Şahane). 

      Fransız Mimar Borgues tarafından tasarlanmıştır. Üç kemerli bölümden oluşan kapıdaki madalyonda Abdülaziz Tuğrası yer alır. Hattat Şefik Bey'in Cel-î  Sülüs tarzındaki yazdığı hitabeler vardır. Sağ köşedeki yapıda Kuran'daki Fetih suresinin birinci ayeti yazılı, sol taraftada yine Surenin üçüncü ayeti yer alır;

Fetih suresi 1. Ayet "Biz sana apaçık bir  fetih yolu açtık" 

Fetih suresi 3.Ayet "Seni kıymetli bir zaferle destekledik" 

Üniversite kapısının iç kısma bakan hitabetini Hattat Kazasker Mustafa İzzet yazmıştır;

" Askere nüzhet kulu tebşir eder tarihini Lütf-i şah Abdülaziz şir der-i nasr-ı aziz" 


     Kapıdaki saatler 19.yüzyıl Mustafa Şem'i Pek tasarımıdır. Endüdülüs İlhamlı yapısı ile İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kapısı, İstanbul ve Türkiye'nin ilk üniversitesi olması dolayısı ile önemli bir sanatsal, mimari, kültürel bir yapıdır. 

 



Kaynak:

www.istanbul.edu.tr 


   

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

Picasso'ya Dair

SARI IŞIĞIN İZİNDE