Fes Kültürü
" Kavuk ümmetimiz, fes Osmanlılığımız, kalpak ihtilalimiz, şapka İnkılabımızdır"
İsmail Habip Sevük
Osmanlı İmparatorluğu birçok büyük devlet gibi farklı coğrafyalara yayılıp etkileşim içinde olmuştur. Bu etkileşimler toplumsal hayatta da kendini gösterir. Tıpkı Fes Kültürü gibi. İlk olarak II. Mahmut tarafından kullanılır. Köken olarak Afrika daki yerel halkın geleneksel bir başlığı iken, Osmanlı döneminde bu başlık devlet kademesinde resmi olarak kullanılır olmuş.
Her yenilik gibi Fesinde toplumda kabul görmesi uzun sürmüş. Sarık, Kavuk yerine geçen bu başlık Müslümanlarca çok karşı çıkılmış. Ama zaman içinde Fes Müslümanların simgesi yerine geçecektir. Hatta zamanla gayrimüslimlerinde kullandığı görülür. 1925 de Şapka Kanunu ile Fes kullanımı resmi olarak kaldırılır. Sadece Folklorik bir öge olarak yerini alır.
Fotoğraftaki Fes Sultan II. Mahmut'un oğlu Abdülmecid' e ( 1876 - 1909) aittir. Fesler tahta geçen padişahın adıyla anılır ve kalıbı değişirdi. Sultan II. Mahmut döneminde Fes gibi kıyafetlerin yapıldığı Feshane-i Amire fabrikası, bugün Modern Sanat ve Kültür mekanı olarak Artistanbul Feshane adıyla 2023 de hizmet vermeye başlamıştır (Feshane, Eyüp - İstanbul).
Bu toplumsal dönüşümler geçmişten günümüze ve geleceğe doğru her daim olacaktır. Hepsi bizi insanı anlatmaya devam ederek. Tek fark bu!
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!