VORONOI
Bir Sosyal Bilimci olarak Voronoi Diyagramını terimini ilk kez bu eser ile öğrendim. Matematikçi Georgy Voronoi'den ismini alan bu Geometrik sistem, birbirine yakınlık oranında küme şeklinde hizalanan bir örüntü düzlemi. Birçok alanda kullanılan bu sistem doğada da görmek mümkün. Bir sineğin kanatlarında ya da zürafaların derisindeki desenlerde... İşte bu sistemi dijital olarak kullanan sanatçılar esere bu adı vermiş. İlhamını ise Suna ve İnan Kıraç Vakfı' nın Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonundan 150 eserin fotoğraf görüntüsünden alır.
Videoda seramiklerin sırasıyla düşme, parçalanma ve dağılma halini izliyorsunuz. Burada tarihi eserlerin korunumu, değer verilmesi gibi konulara atıf var. Eserlerin parçalanması her ne kadar da insanı tedirgin etse de bunun bir simülasyon olduğunun farkında olarak baktığımızda, izleyiciyi hipnotik bir şekilde içine çekiyor. Zamansız bir yerden seslenir gibi...
İnsan birçok kırılganlığı, öfkeyi içinde taşıyor. Videoyu izlerken biz insanların duygularının dışavurumunu görür gibi oldum. Her düşen parçada içimde biriken öfke ve kırılganlığın serbest bırakılma haline tanıklık ediyordum. Düşen, kaybolan ve beni diğerlerinden ayrı olduğum yanılsamasına karşılık, Hiç'ligin o tarif edilmez huzuru sardı. Hepimiz aynı maddeden yapılmıştık oysaki yani topraktan.
" Bizler, toprağın en derinini en uzak yıldızlarla, birleştirerek, çevremiz ve içimizde devinen, oynayan bir yaşam gücünün canlı halkalarıyız."
Alan Chadwick
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!