KİRALIK KONAK

Yazar: Yakup Kadri Karaosmanoğlu 

Roman Konusu


    Naim Efendi, İstanbul da babadan kalma bir konakta  yaşamaktadır. Karısı Nefise Hanım ölmüştür. Konak eskidir ve Osmanlı mimari özelliğini taşır. Naim Efendi bu konakta kızı Sakine, damadı Servet, torunları Cemil ve Seniha ile birlikte yaşıyordur.

   Servet Bey, Osmanlı kültüründen nefret eden biridir. Bundan dolayı kayınpederi ile araları iyi değildir. Cemil Bey ise eğlenceye çok düşkündür. Seniha da Avrupa kültürüne meraklı bir gençtir.

   Seniha birgün bunalıma girer ve dedesi Naim Bey onu Büyükada'daki köşke yollar. Seniha köşkte arkadaşlarını çağırıp eğlenceler düzenler. Faik ile Seniha arasında bir ilişki başlar. Bu ilişki herkes tarafından öğrenilir. Bu ilişki dedesi Naim Efendiye kadarda ulaşır. Naim Bey geleneksel bir kültür yapısının düşüncesi biri olarak Seniha ile Faik'in evlenmelerini ister. Ancak Faik bu ilişkiyi sürdürmez ve Seniha'dan kısa süre sonra ayrılır. Seniha bu olay ve dedesinin baskıcı gördüğü tavırları onu Avrupa'ya kaçmaya iter. Hayran olduğu Batı kültürü ile yetiştiği ortamda tam olarak var olamadığını düşünür. Ve bir mektup bırakıp konaktan kaçar. Seniha'nın kaçması konakta büyük bir yıkım getirir. Ailenin borçları çığ gibi büyür ve Servet Bey konaktan kurtulmak için Beyoğlu'nda apartmana taşınırlar. 

   Konakta tek başına yalnız kalan Naim Efendiye yeğeni Hakkı Celis çok destekçi olur. Hakkı Celis Avrupalı bir eğitim alan genç olmasına rağmen Batı hayranlığı olmayan sorumluluk sahibidir. Bu nedenle Naim Efendi Hakkı Celis'i çok sevmektedir. 

   Hakkı Celis ise Seniha'ya aşıktır. Bunun karşılıksız bir aşk olduğunun farkındadır ve başka kimseyle gönül ilişkisi kurmaz. Çanakkale savaşına katılır. Böylece Seniha'ya olan aşkını unutmak ve vatanına olan borcunu yerine getirmek arzusundadır. Naim Efendi bir zaman sonra vefat eder ve konak kiraya verilir. 


YORUM: Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri. Hasta adam olarak nitelendirilen Osmanlı'yı burada Naim Efendi simgelemektedir. Ülke içinde yani ailede yaşayan kişiler ayrılıp kendi bağımsızlıklarını yaşama arzusundadır. Hem devlet hem aile içi iletişim ve aidiyet duygularının nasıl zayıfladığını görmekteyiz. 

    Genel olarak Yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu romanlarında tarihsel, sosyolojik olayların kronolojik tahlillerini yapar. Türk Edebiyatında romanın gelişimine katkısının büyük olduğunu düşündüğüm bir yazar. Dönemsel gözükse de konuları aslında hiç değişmeyen insanı anlatıyor. Tek fark mekan ve zaman.



Sanat İlhamlı ⛬ 


Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE