Kız Kulesi

İstanbul deyince aklıma kuleler gelir,
Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır,
Ama şu Kız Kulesi'nin aklı olsa,
Galata Kulesi'ne varır, bir sürü çocukları olur...

Bedri Rahmi Eyüpoğlu

     Kız Kulesi İstanbul'un en önemli tarihi yapılarından biridir. Adına bolca efsaneler anlatılmıştır. En meşhuru da Kralın Kızı; Falında kızının bir yılan tarafından sokulup öleceğini öğrenen Kralın kızını korumak için İstanbul boğazının girişindeki kayalıklara bir kale inşa edip kızını oraya hapseder. Kızı için adaya yiyecekler gönderen Kral, kaderden kaçamaz. Gönderdiği meyvelerin sepetine gizlenen yılan sonunda kuledeki Prensesi ısırıp ölmesine neden olur. 

     Günümüzde Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanıp restorasyonu tamamlanarak 2023 yılında Müze olarak ziyarete açılmıştır. Daha önce bulunan restorasyon kaldırılarak kulenin giriş katında mini bir kafe var. Kalenin dış bahçesi ziyaretçilerin rahatlıkla dinlenip 360 derecelik  İstanbul manzarasını izlemesi adına oturma köşeleri yapılmış. Adanın dışından bakınca duvar gibi görünen ama adaya ayak basınca fark edilen beton üzerine ahşap detaylı banklar benim hoşuma giden kısmı oldu. Kuleye uzun merdivenler ile çıkılsa da  keyifli dinleme köşeleri ve yine kale pencereleri ile İstanbul'u farklı açılardan seyretmek mümkün. 

     Kız Kulesi'nin tarihine baktığımızda Milattan Önce Roma İmparatorluğuna dayandığını görürüz. 12.Yüzyıl da ise Bizans (Doğu Roma) İmparatoru I.Manuel Komnenos tarafından ada da savunma amaçlı kale inşa edilmiştir. Zamanla dalgalar, rüzgarlar depremler sonucu yok olan kale, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethi ile yeniden inşa edilir. Özel günlerde top atışlarının yapıldığı Kule de 18. Yüzyıldan itibaren deniz feneri olarak hizmet vermeye başlar. Dönem dönem salgın hastalıklardan dolayı karantina olarak da kullanılmıştır. Birçok şaire yazara ilham veren Kız Kulesi zamana meydan okuyan uzun soluklu bir yapısı ile bizleri bekliyor! 


Kız Kulesi Balkonu








Sultan Abdülaziz Tuğrası işlemeli 1875 yılı Bronz Havan Topu 


Sultan II. Mahmut Tuğra ve Osmanlı Arması işlenmiş 19. Yüzyıl  Bronz Havan Topu 


Ziyaretçi oturma alanları

Kız Kulesi Kafe girişi






KIZ KULESİ Web: kizkulesi.gov.tr



Sanat İlhamlı ⛬ 

Yorumlar

ÖNE ÇIKANLAR

III- Kitap Sayfalarından Beyaz Perdeye

Genç Ressam Süleyman Erdoğan ile Söyleşi

SANATTA YARATICILIK

İSTANBUL' DA ŞİFA BULMAK

Dönüşüm Etkisi

Doğukan Çiğdem ile Söyleşi

Şehrin Dokusu: Heykeller

Picasso'ya Dair

Sanatçı Bahar Bilici Öztürk ile Söyleşi

SARI IŞIĞIN İZİNDE