Abbasi Kültürü
Bezemeli Mermer Parçası, Abbasi Dönemi 9.yüzyıl |
Emevi devletinin ardından Ebu Müslim tarafından Kûfe'de kurulmuştur (750- 1258). Daha sonra devletin başkenti Bağdat olur. Abbasi yöneticileri Hz. Muhammed'in soyundandır. Bu yüzden Emevilerin uyguladıkları Mevali politikasını uygulamamıştır. Ümmetçilik politikasını benimsemişlerdir. Böylece İslamiyet'in daha hızlı yayılmasını sağlamışlardır.
İslamiyet ile tanışan ilk Türk boyları Çinliler ile savaşan Abbasilerin yanında yer aldılar (Talas Savaşı). Bu savaştan sonra İslamiyet'i benimseyen Türkleri Avasım ve Samarra şehirlerine yerleştirirler (Türklerin kendi kültürlerini ve savaşçılık özelliklerini kaybetmemeleri adına).
Abbasiler dönemi İslam Rönesans'ı olarak nitelendirilir. Başkent Bağdat'a birçok insan ilim öğrenmek için geliyorlardı. Beytül Hikme (Bilgelik Evi) adı verilen ilim merkezleri kurdular. Çeviri hareketi başlattılar; unutulmakta olan Yunan filozoflarının eserleri Arapçaya çevirip Bilim ve Sanatın gelişmesine katkıda bulundular. Ayrıca özgür düşünce ortamıyla dini konular özgürce tartışıla biliniyordu. Mimari de Stuko adı verilen sıvama tekniği süslemede kullanılıyordu. Bu dönem de çok önemli Orta Çağ İslam aydınları yetişmiştir; İbn Heysem, Harezmi, El Kindi, Farabi, Biruni vb....
Fotoğraftaki Eser :Türk - İslam Eserleri Müzesi, İstanbul
Sanat İlhamlı ⛬
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!