Emevi Kültürü
Emevi Dönemi Mescit Hitabesi, M.Ö. 772 |
İslamiyet'in yayılması ile birlikte Ortadoğu'da İslam devletleri kurulmaya başlandı. Bunlardan biri de Emevi Devleti'dir (661- 1031). Muaviye tarafından Şam başkent yapılarak kurulmuştur. Oğlu Yezid döneminde, babadan oğula saltanat sistemi getirilmiştir. Topraklarını genişletme politikasına önem veren bu toplum, Arap olmayanlara karşı uyguladıkları ayrımcı Mevali Politikasına karşılık; Arap olmayan Müslümanlar Şuubiye Hareketi oluşturup ürettikleri eser ve çalışmalarda üstünlüklerini kanıtlama yoluna gitmiştir.
Emevi hanedanından olan Abdurrahman tarafından İspanya'da başkenti Kurtuba olan Endülüs Emevi Devleti kuruldu. Ortadoğu'da kurulan Emevilerin tam tersi Sanat, Kültür, Bilim alanında bir devlet olmuştur. Öyle ki birçok dinden ve ırktan insanlar Kurtuba Medreselerine gelip ilim öğreniyorlardı. Avrupa'daki skolastik yani gelişmeye kapalı, din eksenindeki bilim görüşünü, ileriki yüzyıllarda sarsılmasına neden olacaktır.
Emevi Sanatı, İslam sanatını derinden etkilemiştir. Camilerde Mihrap, Minare, Şadırvan gibi yapılar mimariye eklenmiştir. Kare Minare, taş malzemeli yapılar, süslemede insan ve hayvan figürleri Emevi Kültürünün öne çıkan özelliklerini yansıtır.
Fotoğraftaki Eser : Türk - İslam Eserleri Müzesi, İstanbul
Sanat İlhamlı ⛬
Anadolu ve Orta doğu' da ne kadar zengin bir tarih var ne kadar çeşitli kültür ve medeniyet yaşamış.
YanıtlaSilHepimiz bu dünya deseninde bir parçasıyız. İyi ya da kötü elbet her toplumun bu dünyaya katkısı var. İyi olanları merceğime alıp ilhamı çoğaltmaya çalışıyorum. Görüşleriniz çok kıymetli teşekkür ediyorum Derya hanım 🙏💛
Sil