Küratörlüğünü Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler'in üstlendiği "zamane istanbulluları" fotoğraf sergisi, Pera Müzesi'nde izleyici ile buluştu. 11 sanatçıdan oluşan sergi adından da anlaşıldığı üzere İstanbul merkezli birçok katmanlı görsellerden oluşuyor. Tıpkı İstanbul'un tarihsel topografik katmanlılığı gibi. Bu sergide tarihsel değil güncel katmanları yani bir metropolit kentin yeni kimliklerini merceğine tutmuş. Bu mercek aynı zamanda dünyanın sistemin nasılda aidiyetsizlik oluşturmaya çalıştığını görmemizi sağlıyor. İnsanlık coğrafyalarından sürgüne mahkum bırakılıyor.
Sanatçılar:
Silva Bingaz, Osman Bozkurt, Ci Demi, Kıvılcım S. Güngören, Ekin Özbiçer, Emin Özmen, Ahmet Sel, Ali Taptık, Kerem Uzel, Erdem Varol, Cansu Yıldıran
« Ira (33), Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini protesto gösterilerinin Moskova'da şiddetle bastırılmasından sonra ülkesini terk etmeye karar verdi ve İstanbul'a taşındı. Daha önce bir müddet ABD 'de de yaşayan Ira, Moskova' da bir start - up şirketin direktörü olarak çalışıyordu. Artık Galata'da oturan genç kadın, yabancı ülkelere yerleşmek isteyen Rus vatandaşlarına rehberlik ve danışmanlık yapıyor. " Rusların işi savaşa vardıracaklarına inanmıyordum, bu soruna mutlaka mantıklı bir çözüm bulacaklardır diye düşünüyordum." diyen Ira, savaş karşıtı söylemini yaygınlaştırmak için sosyal medya kanallarına aktif olarak kullanıyor.»
«Hacer, (42) Suriye'nin Güney batısında, Ürdün sınırında bulunan Dera kentinden. Esad rejiminin baskılarına karşı sokağa karşı ilk çıkan kadın muhaliflerden olan Hacer, hemşire olarak çalıştığı hastanenin rejim tarafından bombalanması sırasında ağır yaralandı ve sol gözünü kaybetti. 2019' da Ürdün üzerinden İstanbul'a gelen genç kadın, Suriyeli bir göçmen ile bir süre imam nikahlı olarak yaşadı ama gördüğü şiddet nedeniyle bir yaşındaki çocuğuyla birlikte eşini terk etti. Hacer, mahallenin yardımlarıyla geçiniyor.»
« İbrahim (39) eşi ve iki çocuğu ile Türkiye'ye Angola'dan göç etti. Sultangazi'deki bir tekstil atölyesinde çalışan İbrahim, 32 yıl süren iç savaştan sonra yoksulluğun ve işsizliğin çok yoğun olduğu başkent Luanda'da yaşamanın çok zor olduğunu, orada kendisi için bir gelecek göremediğini söylüyor. Bir daha Angola'ya dönmeyi düşünmediğini söylüyor. Bir daha Angola'ya dönmeyi düşünmeyen İbrahim " Benim hayatım artık burada, eşim ve çocuklarımla kendimize yeni bir dünya yarattık. Arkadaşlarım burada, herkes bana yardımcı olmaya çalışıyor, İstanbul'da mutluyum" diyor»
« Hamid Reza (60) İstanbul'a 2002 yılında Tahran'dan geldi. Tarlabaşı'nda klima, çamaşır makinesi, buzdolabı tamir ustası olarak çalışıyor. Ghorbani, devlet politikasını desteklemediği için İran' da iş bulamadığını ve yetkililerin " Rejimimizi beğenmiyorsan bu ülkeyi terk et" dediğini söylüyor. Şah döneminde meslek lisesini elektroteknik uzmanı olarak bitiren Hamid Reza, hemen ardından iki yıl boyunca İran - Irak savaşına katıldı ve üç kez yaralandı. Kızı 2015'te ABD'ye göçen elektroteknik ustası, "Şükürler olsun, Türkiye'de memnunum. Burada iyiyi de gördüm, kötüyü de herkes bir değil" diyor.»
« İslamabad'dan 2019'da İstanbul'a gelen Muhammed (56) ve eşi Hanifa (41) Tarlabaş'ında Pakistan ev yemekleri sunan Lazzat Kadda isimli küçük bir restoran işletiyorlar. Muhammed, Penjab Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Hanifa ise lise mezunu. Ülkelerinde siyasi istikrar ve güvenlik olmadığını belirten Muhammed ve Hanifa, İstanbul da çeşitli işlerine önemli yatırımlar yaptıkları için Pakistan'a dönmeyi düşünmediklerini ve Türkiye'de ekonomik koşullar düzelirse kendilerinin de daha çok para kazanacaklarını söylüyorlar »
|
zamane istanbulluları, Pera Müzesi |
|
Her Şeyin Kötüye Gittiğine Dair - Ci Demi, 2022 |
Sanat İlhamlı ⛬
Yorumlar
Yorum Gönder
Sanat İlhamlı Kalın!